Golden Visa: Ο πόλεμος στρέφει τους Ισραηλινούς στην απόκτηση κατοικίας στη Θεσσαλονίκη

Ποιες περιοχές και τι ακίνητα επιλέγουν – Το προφίλ των Ισραηλινών που εγκαθίστανται στη Θεσσαλονίκη

Σε προσωρινή …Γη της Επαγγελίας, εξελίσσεται η Θεσσαλονίκη για ολοένα και περισσότερους Ισραηλινούς που θέλουν να αποφύγουν την έκρυθμη κατάσταση της χώρας τους και αναζητούν ένα προσωρινό καταφύγιο.

Ο αριθμός των Ισραηλινών που στρέφονται στην επιλογή της απόκτησης ακινήτου μέσω του προγράμματος Golden Visa, προκειμένου να αποκτήσουν άδεια παραμονής και το δικό τους κεραμίδι, που μελλοντικά, όταν επιστρέψουν στην πατρίδα τους θα το αξιοποιήσουν διαφορετικά, ως επενδυτικό ακίνητο, καταγράφει αλματώδη ανάπτυξη.

Μάλιστα όπως εξηγεί μιλώντας στη Voria, o Αλκίνοος Κωνής της δικηγορικής εταιρείας Nexus, o αριθμός των Ισραηλινών που στρέφονται σε περιοχές όπως η Καλαμαριά, όπου το ύψος για την απόκτηση ακίνητου μέσω του προγράμματος της Golden Visa, είναι στο ήμισυ (250.000 ευρώ) από ότι το κέντρο της Θεσσαλονίκης– τον Αύγουστο του 2023 αναπροσαρμόστηκε σε 500.000 ευρώ – αυξάνεται συνεχώς.

Ο διπλασιασμός του ποσού της Golden Visa στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, οδήγησε τους ενδιαφερόμενους σε άλλες περιοχές που το ποσό για την απόκτηση κατοικίας έχει παραμείνει στις 250.000 ευρώ.

«Η τάση για την Καλαμαριά είναι αυξητική. Μόνο το τελευταίο διάστημα χειρίστηκα 15 υποθέσεις Ισραηλινών που αναζητούσαν κατοικία στην Καλαμαριά, όταν στο πρόσφατο παρελθόν δεν υπήρχε ενδιαφέρον για την περιοχή» αναφέρει ο κ. Κωνής.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ενδιαφέρον για την απόκτηση κατοικίας υπάρχει για τη Θέρμη, αλλά και για το δήμο Θερμαϊκού. Πέρα από τα διαμερίσματα, κινητικότητα υπάρχει για μεζονέτες και αγροτεμάχια που διαθέτουν κτίσματα εντός αυτών.

Η ανθρωπογεωγραφία

Το τελευταίο, μάλιστα, διάστημα αρχίζει μια δειλή στροφή προς τα δυτικά και συγκεκριμένα τους Αμπελοκήπους και τη Σταυρούπολη, όπου με το ποσό των 250.000 ευρώ οι εν δυνάμει αγοραστές μπορούν να αποκτήσουν διαμερίσματα περισσότερων τμ αλλά και μικρότερης ηλικίας.

Οι Ισραηλινοί που επιλέγουν να μετεγκατασταθούν στη Θεσσαλονίκη είναι είτε ζευγάρια ηλικίας 40 έως 50 ετών με παιδιά, είτε συνταξιούχοι. Η πλειονότητα όσων …μετοικούν στη Θεσσαλονίκη εργάζονται με τηλεργασία καθώς απασχολούνται στον ιδιωτικό τομέα του Ισραήλ.

Όπως εκτιμούν γνώστες της συγκεκριμένης αγοράς, η μεταναστευτική ροή λόγω των πολεμικών συρράξεων που συνεχίζονται και της γενικότερης ανασφάλειας που επικρατεί στην περιοχή, θα ενισχύει τις μαζικότερες μετακινήσεις Ισραηλινών προς τη χώρα μας και δη προς τη Θεσσαλονίκη, την οποία επιλέγουν συνεκτιμώντας τη γεωγραφική της θέση, την ιστορία της,καθώς η εβραϊκή παρουσία έπαιξε καθοριστικό ρόλο, τις προοπτικές ανάπτυξής της, αλλά και εξαιτίας του γεγονότος πως γίνονται εύκολα αποδεκτοί από τους ντόπιους.

Πηγη: voria.gr