Τι σημαίνει η απόφαση του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης να βάλει στοπ στα χειρουργεία του γιατρού για την υπόθεση του θανάτου της 15χρονης από την Επανομή – Οι αιχμές σε βάρος του Ιατρικού Συλλόγου
Το βούλευμα με αριθμό 177/2024 του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης από μόνο του αποτελεί μία σπάνια απόφαση. Ένας γιατρός παραπέμπεται να δικαστεί για κακούργημα για ένα ιατρικό λάθος. Αυτό όμως που χαρακτηρίζει το συγκεκριμένο βούλευμα είναι ο πρωτόγνωρος περιοριστικός όρος που επιβάλλει το δικαστικό συμβούλιο: Απαγορεύει στον γιατρό να συμμετάσχει σε οποιοδήποτε χειρουργείο.
Πρόκειται για την υπόθεση του θανάτου της 15χρονης Γεωργίας (Γωγούς) Καντούνη από την Επανομή. Το κορίτσι έχασε τη ζωή του τον Ιούνιο 2021 μετά την επέμβαση τοποθέτησης γαστρικού δακτυλίου σε ιδιωτική κλινική της Θεσσαλονίκης και παρά τις εκκλήσεις των γονέων της ότι μετά το χειρουργείο η ανήλικη υπέφερε από φριχτούς πόνους, ο χειρουργός σύστησε να λαμβάνει… παυσίπονα. Ώσπου το παιδί τέσσερις ημέρες μετά το χειρουργείο επανεισήχθη στην κλινική και μία ημέρα μετά πέθανε από πολυοργανική ανεπάρκεια και σηπτικό σοκ, λόγω της επέμβασης, σύμφωνα με το βούλευμα.
Ο χειρουργός κατηγορείται – και γι’ αυτό παραπέμπεται να δικαστεί στο Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο – ότι άφησε ουσιαστικά αβοήθητη την 15χρονη μετά το χειρουργείο παρά τα σοβαρά δείγματα των επιπλοκών. Το αδίκημα που αντιμετωπίζει είναι η έκθεση που είχε αποτέλεσμα να προξενήσει θάνατο. Επιπλέον παραπέμπεται να δικαστεί για δύο ακόμη πλημμελήματα που επιβαρύνουν τη βασική κατηγορία. Για χρήση πλαστού, όταν εμφάνισε έγγραφο το οποίο παρουσίαζε ότι έχει υπογράψει η ανήλικη και συναινεί στην επέμβαση, όπως και για υπεξαγωγή εγγράφου επειδή το CD που αποτυπώνει τη σκηνή της επέμβαση ήταν ελλιπές, όπως αναφέρεται στο βούλευμα.
Ο ίδιος χειρουργός έχει ήδη καταδικαστεί αμετάκλητα σε φυλάκιση 3 χρόνων για τον θάνατο γυναίκας ύστερα από επέμβαση τοποθέτησης γαστρικού δακτυλίου τον Μάιο του 2005 και ήδη από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκη σε φυλάκιση 4 χρόνων για τον θάνατο νεαρού τον Μάιο του 2017, πάλι ύστερα από παρόμοια επέμβαση. Παρά τις δύο καταδίκες και την παραπομπή σε δίκη για κακούργημα ο Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης δεν έχει λάβει κανένα απολύτως πειθαρχικό μέτρο σε βάρος του, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις στους κύκλους των συγγενών των θυμάτων. Παράλληλα η εισαγγελέας Εφετών έδωσε παραγγελία να διερευνηθούν ποινικές ευθύνες των μελών του Ιατρικού Συλλόγου για τη στάση τους αυτή. Μάλιστα έγκυρες πληροφορίες αναφέρουν ότι μέλη της διοίκησης του Συλλόγου πραγματοποίησαν επισκέψεις και συναντήσεις στα δικαστήρια μετά την έναρξη της προκαταρκτικής εξέτασης.
Η απάντηση της δικαιοσύνης
Το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης με το βούλευμά του ήρθε να δώσει απαντήσεις σε αυτό. Εκτός της παραπομπής και της χρηματικής εγγύησης των 10.000 ευρώ που επιβλήθηκαν στον γιατρό μετά την απολογία του στις ανακριτικές αρχές, του επιβάλλει περιοριστικό όρο με τον οποίο του απαγορεύει να χειρουργεί. «Είναι αναγκαία η επιβολή του περιοριστικού όρου της απαγόρευσης διενέργειας χειρουργικών επεμβάσεων, ήτοι οποιασδήποτε (άμεσης) επέμβασης πάνω στο ανθρώπινο σώμα για οποιαδήποτε αιτία, καθώς και της συμμετοχής του σε χειρουργικές διαδικασίες καθ’ οιονδήποτε τρόπο», αναφέρει το διατακτικό της απόφασης σε μία πρωτόγνωρη κίνηση.
«Δεν έχει ληφθεί άλλη φορά τέτοιο μέτρο, όμως δεν ξέρω πολλούς γιατρούς να έχουν τρεις θανάτους, δύο καταδίκες, μία παραπομπή για κακούργημα. Δεν γνωρίζω άλλον γιατρό με τέτοια διαδρομή στις δικαστικές αρχές», σημείωσε η συνήγορος της οικογένειας της 15χρονης, Κική Πακιρτζίδου. Ήταν αυτή που εκπροσωπώντας τους γονείς της Γωγούς είχε καταθέσει υπόμνημα στο δικαστικό συμβούλιο αναφέροντας ότι η εγγύηση των 10.000 ευρώ που επιβλήθηκε στον γιατρό δεν μπορεί να είναι αποτρεπτικό μέτρο για να τελεστούν από τον γιατρό παρόμοια αδικήματα μέχρι το δικαστήριο.
Αυτό ακριβώς τονίζεται και στην απόφαση του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών για τον συγκεκριμένο περιοριστικό όρο της απαγόρευσης να χειρουργεί. «Κρίνεται πρόσφορος αυτός ο όρος για την αποτροπή του κινδύνου τέλεσης νέων εγκλημάτων, καθώς η συμμετοχή του κατηγορούμενου στη χειρουργική διαδικασία αποτέλεσε την καίρια συνθήκη τέλεσης των αποδιδόμενων σε αυτόν πράξεων από μέρους του, συντρέχουν δε επαρκείς ενδείξεις ότι προέβη σε αυτές όχι απλά και μόνο στο γενικό πλαίσιο άσκησης των καθηκόντων του ως ιατρού αλλά – έτι περαιτέρω – ακριβώς κατά τη διάρκεια χειρουργικών επεμβάσεων στους ασθενείς του, οι οποίοι εν τέλει αποτέλεσαν θύματα των διωκόμενων αξιόποινων πράξεών του», εξηγείται στην απόφαση. Μάλιστα το συγκεκριμένο μέτρο στο βούλευμα χαρακτηρίζεται ως «το ηπιότερο», καθώς ο γιατρός διατηρεί την άδειά του, δεν του επιτρέπεται όμως να χειρουργεί. Νωρίτερα στην απόφαση αναφέρονται αναλυτικά οι δύο καταδικαστικές αποφάσεις σε βάρος του ίδιου γιατρού για θανάτους – καρμπόν με αυτόν της 15χρονης.
Τα βέλη στον Ιατρικό Σύλλογο
Εκτενής και με σαφείς αιχμές είναι όμως η αναφορά στο σκεπτικό της απόφασης επιβολής του συγκεκριμένου περιοριστικού όρου απαγόρευσης χειρουργείων, στη στάση του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης. «Δεν του έχουν επιβληθεί πειθαρχικές κυρώσεις από το πειθαρχικό συμβούλιο του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης παρά το γεγονός ότι κινήθηκε πειθαρχική διαδικασία σε βάρος του για την πράξη της πλαστογραφίας με χρήση (κι όχι για τις λοιπές διωκόμενες πράξεις, αφού αυτές κατά παραδοξότητα «δεν συνιστούν λόγους παραπομπής στο πειθαρχικό συμβούλιο», όπως ρητώς αναφέρεται στο απόσπασμα πρακτικών του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιατρικού Συλλόγου), το δε πειθαρχικό συμβούλιο κατά τη συνεδρίασή του αποφάσισε την αναστολή της πειθαρχικής διαδικασίας έως το «πέρας της ποινικής δίωξης», υπογραμμίζεται στο βούλευμα.
«Το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών έκανε αυτό που δεν έκανε ο Ιατρικός Σύλλογος. Δεν μπορώ να καταλάβω, ο Σύλλογος και το πειθαρχικό συμβούλιο έχεις δικούς του νομοϊατρικούς κανόνες; Τι θα πει αυτό; Είναι υπεράνω της δικαιοσύνης; Προφανώς γι’ αυτό διεξάγεται έρευνα. Εμείς θα συνεχίσουμε τον αγώνα για τη δικαίωση του παιδιού μας», σχολίασε ο πατέρας της 15χρονης ιερέας Βησσαρίων Καντούνης, ο οποίος αναφέρεται στην προκαταρκτική εξέταση που είναι σε εξέλιξη ακριβώς για αυτή τη στάση του Ιατρικού Συλλόγου.
«Η δικαιοσύνη απαντά, με το βούλευμα δίνει τη δική της απάντηση σε αυτόν τον γιατρό, ο οποίος το μόνο που κάνει είναι να αρνείται», είπε από την πλευρά της η συνήγορος της οικογένειας, Κική Πακιρτζίδου. «Ποιός είναι ο αριθμός των νεκρών που θα κινητοποιήσει τον Ιατρικό Σύλλογο, το ρωτώ ως πολίτης. Η κοινωνία μας δεν έχει ανάγκη από συντεχνιακές νοοτροπίες. Έχει ανάγκη από θεσμικές παρεμβάσεις», κατέληξε.
Ο κατηγορούμενος χειρουργός πάντως, σύμφωνα με το βούλευμα, αρνείται τις κατηγορίες υποστηρίζοντας ότι έπραξε όπως επιβάλλει η επιστήμη του και κινητοποιήθηκε όταν ενημερώθηκε για την κατάσταση της ανήλικης.
Πηγη: voria.gr