Εθνική στρατηγική για την αντιμετώπιση της έλλειψης νερού στην Ελλάδα Ask ChatGPT

Η Ελλάδα ανακοίνωσε την Τετάρτη μια νέα εθνική στρατηγική για την αντιμετώπιση της αυξανόμενης έλλειψης νερού, καθώς ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προήδρευσε σε υψηλού επιπέδου σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου για να παρουσιάσει την αντίδραση της κυβέρνησης σε αυτό που οι αξιωματούχοι χαρακτήρισαν ως επείγουσα και επιδεινούμενη κρίση.

Η στρατηγική πέντε πυλώνων στοχεύει στην αναδιάρθρωση του κατακερματισμένου συστήματος διαχείρισης νερού της χώρας και στην προετοιμασία για τις μακροπρόθεσμες προκλήσεις που θέτει η κλιματική κρίση. Η Ελλάδα κατατάσσεται αυτήν τη στιγμή στην 19η θέση παγκοσμίως όσον αφορά το άγχος για το νερό, σύμφωνα με τα επιστημονικά δεδομένα που παρουσιάστηκαν στη σύσκεψη. Τα επίπεδα των ταμιευτήρων σε όλη τη χώρα έχουν μειωθεί δραματικά, με τα αποθέματα νερού στην ευρύτερη περιοχή της Αθήνας να είναι πλέον πάνω από 50% χαμηλότερα σε σύγκριση με το 2022.

«Το νερό είναι και θα παραμείνει δημόσιο αγαθό και ζωτικός πόρος – πρέπει να το αντιμετωπίζουμε ως τέτοιο», τόνισε ο Μητσοτάκης, επισημαίνοντας την ανάγκη για μια συντονισμένη εθνική προσέγγιση.

Όπως και άλλες χώρες της Μεσογείου, η Ελλάδα αντιμετωπίζει εντεινόμενες συνθήκες ξηρασίας καθώς αυξάνονται οι θερμοκρασίες. Οι αξιωματούχοι σημείωσαν ότι η Ευρώπη είναι η πιο γρήγορα θερμαινόμενη ήπειρος, γεγονός που επιδεινώνει το πρόβλημα.

Η στρατηγική της κυβέρνησης περιλαμβάνει την επιβεβαίωση ότι το νερό είναι δημόσιο αγαθό σύμφωνα με το Σύνταγμα και τις αποφάσεις των ανώτατων δικαστηρίων, την υποστήριξη βιώσιμων και προσιτών υπηρεσιών παροχής νερού, άρδευσης και αποχέτευσης, καθώς και την εφαρμογή κεντρικού, ολοκληρωμένου σχεδιασμού για έργα υποδομής μεγάλου και μικρού μεγέθους. Προβλέπει επίσης την άμεση λήψη μέτρων βραχυπρόθεσμα εντός των επόμενων έξι μηνών, παράλληλα με εθνική εκστρατεία ευαισθητοποίησης του κοινού. Τέλος, δίνει προτεραιότητα στη χρήση νέων τεχνολογιών, όπως η αφαλάτωση, η ανακύκλωση και η επαναχρησιμοποίηση νερού.

Το σχέδιο έχει σχεδιαστεί για να αυξήσει την αποδοτικότητα, να βελτιώσει την παροχή υπηρεσιών και να προσελκύσει επενδύσεις σε κρίσιμες υποδομές. Οι αξιωματούχοι ανέφεραν ότι πάνω από 1.200 έργα που σχετίζονται με το νερό βρίσκονται σε εξέλιξη σε όλη τη χώρα – 1.090 αφορούν την υδροδότηση και 237 την άρδευση. Επιπλέον, 278 έργα έχουν ολοκληρωθεί από το 2019.

Αναμένεται να οριστικοποιηθούν λεπτομερή μέτρα και χρονοδιαγράμματα τις προσεχείς εβδομάδες, παρέχοντας το πλαίσιο για τρέχουσες και μελλοντικές πρωτοβουλίες υποδομής νερού.

«Υπάρχει σαφής ανάγκη για μεγαλύτερες επενδύσεις και πιο συντονισμένη προσπάθεια για την αντιμετώπιση αυτής της μεγάλης κοινωνικής και εθνικής πρόκλησης», δήλωσε κυβερνητικός αξιωματούχος.