Το μήνυμα που στέλνουμε είναι σαφές: Μείνετε εκεί που βρίσκεστε. Δεν είστε ευπρόσδεκτοι εδώ, δεν έχετε δικαίωμα σε διεθνή προστασία και δεν θα εκβιάσετε την Ελλάδα», δήλωσε ο υπουργός Μετανάστευσης Θάνος Πλεύρης στους βουλευτές την Πέμπτη, υπερασπιζόμενος μια αμφιλεγόμενη τροπολογία που αναστέλλει τις αιτήσεις ασύλου από άτομα που εισέρχονται παράνομα στην Ελλάδα από τη Βόρεια Αφρική μέσω θαλάσσης.
Περιέγραψε την κατάσταση ως «εισβολή προς την Ευρώπη» και τόνισε ότι η κυβέρνηση πρέπει να προστατεύσει τα σύνορά της. «Μας παρουσιάστηκε ένα σχέδιο στη δυτική Λιβύη που αφορά 3 εκατομμύρια μετανάστες. Αν κάποιος νομίζει ότι θα επιτρέψουμε σε αυτόν τον πληθυσμό να εισέλθει στην Ευρώπη, τότε μιλάμε για αντικατάσταση πληθυσμού», προειδοποίησε.
Σύμφωνα με τους νέους κανόνες, όσοι απορριφθούν οι αιτήσεις ασύλου τους και παραμείνουν στην Ελλάδα, θα αντιμετωπίσουν ποινικές διώξεις και κράτηση. «Από εδώ και στο εξής, για όσους εισέρχονται παράνομα, ο δρόμος είναι είτε η φυλακή είτε η αναχώρηση», τόνισε ο υπουργός.
Ο Πλεύρης δήλωσε ότι τα μέτρα εισήχθησαν σε συνεννόηση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και αποτελούν μέρος ευρύτερων προσπαθειών για την ενίσχυση των συνοριακών ελέγχων, ιδιαίτερα στην Κρήτη και στην περιοχή του Έβρου, όπου η Ελλάδα έχει αντιμετωπίσει συντονισμένες απόπειρες μαζικής εισόδου.
Οι Έλληνες βουλευτές επρόκειτο να ψηφίσουν το νομοσχέδιο την Πέμπτη, εν μέσω αύξησης αφίξεων μεταναστών στην Κρήτη και της κατάρρευσης των διαπραγματεύσεων με την κυβέρνηση της ανατολικής Λιβύης, που στόχευαν στον περιορισμό της ροής. Το μέτρο προβλέπει προσωρινή αναστολή των αιτήσεων ασύλου για τρεις μήνες από μετανάστες που εισέρχονται παράνομα μέσω θαλάσσης από τη Βόρεια Αφρική και επιτρέπει ταχεία απέλαση χωρίς προηγούμενη ταυτοποίηση.
Οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων καταδίκασαν τη νομοθεσία ως παράνομη σύμφωνα με το διεθνές και ευρωπαϊκό δίκαιο. Η Διεθνής Επιτροπή Διάσωσης δήλωσε: «Η αναζήτηση ασύλου είναι ανθρώπινο δικαίωμα· η αποτροπή αυτής είναι παράνομη και απάνθρωπη».