Ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας, Κυριάκος Μητσοτάκης, έθεσε το ζήτημα της πιθανής συμμετοχής της Τουρκίας στην ευρωπαϊκή άμυνα κατά τη διάρκεια συνάντησης με τον νέο Γερμανό Καγκελάριο, Φρίντριχ Μερτς, στο Βερολίνο. Ο Μητσοτάκης ήταν ο πρώτος Ευρωπαίος ηγέτης που έγινε δεκτός από τον νέο καγκελάριο μετά την ανάληψη των καθηκόντων του.
«Έχουμε την ευθύνη να επιλέγουμε προσεκτικά τους συνομιλητές μας στην άμυνα. Πρέπει να ευθυγραμμίζονται με την ευρωπαϊκή εξωτερική πολιτική. Διαφορετικά, διακυβεύονται η ασφάλεια, η αυτονομία και η αξιοπιστία της ΕΕ», δήλωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός.
Από την πλευρά του, ο Μερτς σημείωσε: «Όσον αφορά τη συμμετοχή τρίτων χωρών σε ζητήματα ασφάλειας και άμυνας, αυτή είναι μια ευκαιρία να φέρουμε χώρες όπως η Νορβηγία και άλλες που δεν είναι μέλη της ΕΕ στην ευρωπαϊκή πολιτική, ώστε να τις εντάξουμε».
Σχετικά με το θέμα της πώλησης μαχητικών Eurofighter στην Τουρκία, ο Μητσοτάκης δήλωσε: «Δεν είναι ο ρόλος του Έλληνα πρωθυπουργού να υπαγορεύει στη Γερμανία πώς να χειρίζεται τις πωλήσεις όπλων», αλλά πρόσθεσε: «Υπάρχει μια κατανόηση ότι τέτοιες πωλήσεις, καθώς και πιθανές αμυντικές συνεργασίες, πρέπει να πληρούν ορισμένα κριτήρια. Αυτά περιλαμβάνουν τη συμμόρφωση τρίτων χωρών με την ευρωπαϊκή εξωτερική και αμυντική πολιτική και, γιατί όχι, την υπογραφή συμφωνίας αμυντικής συνεργασίας με την ΕΕ. Αυτό είναι κάτι λογικό που ο Καγκελάριος κατανοεί».
Ο Έλληνας πρωθυπουργός αναφέρθηκε επίσης στην κρίση στην Ουκρανία, σημειώνοντας ότι τόσο η Γερμανία όσο και η Ελλάδα υποστηρίζουν άμεση και άνευ όρων κατάπαυση του πυρός για 30 ημέρες. «Η ΕΕ πρέπει να είναι στο επίκεντρο κάθε ειρηνευτικής διευθέτησης, καθώς και στην τιτάνια προσπάθεια ανοικοδόμησης».
Ο Μητσοτάκης κάλεσε τον νέο Γερμανό Καγκελάριο να συζητήσουν για κοινή χρηματοδότηση των αμυντικών προγραμμάτων της ΕΕ, αλλά ο Μερτς δήλωσε ότι είναι επιφυλακτικός σε οποιαδήποτε μορφή κοινής δανειοληψίας, χωρίς όμως να αποκλείει το ενδεχόμενο.
«Η μετανάστευση είναι ζήτημα εθνικής ασφάλειας»
Ο Έλληνας πρωθυπουργός χαρακτήρισε τη μετανάστευση «ζήτημα εθνικής ασφάλειας».
«Εξέφρασα στην ελληνική κυβέρνηση τη θέση ότι η μετανάστευση από την Ελλάδα στη Γερμανία πρέπει να μειωθεί περαιτέρω», δήλωσε ο Γερμανός καγκελάριος, προσθέτοντας ότι θα ακολουθήσουν περαιτέρω συζητήσεις σε υπουργικό επίπεδο.
Ο Μητσοτάκης σημείωσε ότι «υπάρχουν ζητήματα που σχετίζονται με τις δευτερογενείς μετακινήσεις και βρισκόμαστε σε ανοιχτό διάλογο. Προσεγγίζω το θέμα με κατανόηση και ζητώ το ίδιο από τη Γερμανία».
«Κατανοώ ότι ο Καγκελάριος αναγνωρίζει πόσο δύσκολο είναι για μια χώρα της πρώτης γραμμής να προστατεύει τα εθνικά σύνορα, τα οποία είναι επίσης ευρωπαϊκά, μέρα και νύχτα», δήλωσε ο Μητσοτάκης και ζήτησε στενή συνεργασία μεταξύ Αθήνας και Βερολίνου, με έμφαση στη διάσταση του εξωτερικού, τις επιστροφές στις χώρες προέλευσης και την εφαρμογή του Ευρωπαϊκού Συμφώνου για τη Μετανάστευση και το Άσυλο.
Περισσότερες κυρώσεις στη Ρωσία, εάν δεν σημειωθεί πρόοδος στις συνομιλίες με την Ουκρανία
Ο Γερμανός καγκελάριος προειδοποίησε τη Ρωσία ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα επιβάλει αυστηρότερες κυρώσεις εάν η Μόσχα δεν κάνει βήματα αυτή την εβδομάδα προς την επίτευξη ειρήνης στην Ουκρανία.
«Συμφωνούμε ότι αν δεν υπάρξει πραγματική πρόοδος αυτή την εβδομάδα, τότε θα συνεργαστούμε σε ευρωπαϊκό επίπεδο για μια σημαντική αυστηροποίηση των κυρώσεων», δήλωσε. «Θα εξετάσουμε άλλους τομείς, όπως τον ενεργειακό τομέα και επίσης τις χρηματοπιστωτικές αγορές».
Ο Μερτς ανέφερε ότι οι ηγέτες της ΕΕ συμφώνησαν με τον Πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι ότι θα μπορούσε να συμμετάσχει σε συνομιλίες με τη Ρωσία στην Κωνσταντινούπολη αυτή την εβδομάδα, υπό την προϋπόθεση ότι οι ρωσικοί βομβαρδισμοί και οι επιθέσεις κατά αμάχων στην Ουκρανία θα σταματήσουν.
Ενώ εξέφρασε τον θαυμασμό του για την προθυμία του Ζελένσκι να συμβιβαστεί, αν αυτό μπορεί να βοηθήσει μια κατάπαυση του πυρός, ο Μερτς πρόσθεσε: «Πιστεύω ότι περισσότερος συμβιβασμός και περισσότερες παραχωρήσεις δεν είναι πλέον λογικές».
«Η ΕΕ πρέπει να είναι ενωμένη», δήλωσε ο Μητσοτάκης.