Φωτιά στην Αττική: Διαδικασίες εξπρές για την αποκατάσταση των πληγέντων

Με ταχύτατους ρυθμούς δρομολογεί η κυβέρνηση τα μέτρα στήριξης όσων επλήγησαν από τη φωτιά στο Βαρνάβα το μεσημέρι της Κυριακής και πήρε διαστάσεις, με αποτέλεσμα να υποστούν καταστροφές σπίτια και επιχειρήσεις.

Το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, σε συνεργασία με όλα τα εμπλεκόμενα υπουργεία, ανακοίνωσε το πρωί ένα πλέγμα 14 μέτρων στήριξης των πυρόπληκτων, καθώς και έκτακτη χρηματοδότηση στους δήμους για τη στήριξη περιοχών της Αττικής που επλήγησαν.

Στο πλαίσιο αυτό, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συγκάλεσε για τις 6 το απόγευμα σήμερα διυπουργική σύσκεψη στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης με τη συμμετοχή κυβερνητικού κλιμακίου.

Ήδη, έχουν ήδη συγκροτηθεί 20 συνεργεία εξειδικευμένων μηχανικών, τα οποία έχουν ξεκινήσει τις αυτοψίες σε περιοχές των Δήμων Μαραθώνα, Πεντέλης, Παλλήνης και Ραφήνας – Πικερμίου.

Tις επόμενες ημέρες η πλατφόρμα arogi.gov.gr για την Αττική ώστε οι πυρόπληκτοι πολίτες και οι πληγείσες επιχειρήσεις να υποβάλουν αίτηση για την πρώτη αρωγή έναντι στεγαστικής συνδρομής.

Όπως τόνισε ο Γενικός Γραμματέας Αρωγής, «η πλατφόρμα arogi.gov εκτιμώ ότι θα ανοίξει το συντιμότερο δυνατόν μετά από τεχνικά ζητήματα, θα ανοίξει άμεσα. Είμαστε ήδη σε επαφή με πολίτες και δήμους για να κάνουμε ό,τι χρειαστεί».

Εντός της ημέρας συγκροτούνται οι Επιτροπές Κρατικής Αρωγής με σκοπό την αποζημίωση των επιχειρήσεων που επλήγησαν από τη φωτιά που προκλήθηκε στη βορειοανατολική Αττική.

Ο περιφερειάρχης Αττικής Νίκος Χαρδαλιάς έδωσε εντολή για την άμεση συγκρότηση των επιτροπών, προκειμένου η περιφέρεια, σε στενή συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία, να προχωρήσει στην ταχεία ενεργοποίηση των διαδικασιών που αφορούν την εφαρμογή της κρατικής αρωγής, όπως αυτή ανακοινώθηκε από την Κυβέρνηση. Για το μεσημέρι έχει προγραμματιστεί ευρεία σύσκεψη με τη συμμετοχή των φορέων της Περιφέρειας Αττικής, όπου θα εξεταστούν μέτρα για την επιτάχυνση όλων αυτών των διαδικασιών.