Τα στοιχεία που δημοσιοποίησε την Τετάρτη η εταιρεία ύδρευσης της πρωτεύουσας, ΕΥΔΑΠ, δείχνουν ότι τα αποθέματα νερού έχουν μειωθεί σημαντικά τον τελευταίο χρόνο, παρά την αυξημένη ζήτηση, ειδικά το καλοκαίρι.
Στις 23 Ιουλίου 2025, τα φράγματα της ΕΥΔΑΠ περιείχαν 519,5 εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού, έναντι 759,5 εκατομμυρίων την ίδια ημερομηνία το 2024.
Το 2019, έτος που τα αποθέματα είχαν φτάσει στο ιστορικό τους μέγιστο, τα φράγματα είχαν 1,3 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα, ενώ το 2003, το έτος με τα χαμηλότερα αποθέματα, υπήρχαν μόλις 164,7 εκατομμύρια κυβικά μέτρα.
Η μητροπολιτική περιοχή της Αθήνας παίρνει σημαντικό μέρος του νερού της από τα φράγματα στους ποταμούς Μόρνος και Εύηνος, βορειοδυτικά της Αθήνας, με τη λίμνη του Ευήνου να τροφοδοτεί την τεχνητή λίμνη του Μόρνου, από όπου ένα κανάλι περίπου 190 χιλιομέτρων φτάνει στην Αθήνα.
Πρόσφατη μελέτη του Αστεροσκοπείου Αθηνών έδειξε ότι τα αποθέματα στα φράγματα Μόρνου και Ευήνου βρίσκονται στο δεύτερο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 20 ετών, με το 2008 να έχει τα χαμηλότερα.
«Διανύουμε μια ξηρή περίοδο, που δεν είναι από τις χειρότερες ποτέ», δήλωσε στην Καθημερινή ο Παναγιώτης Σαβατακάκης, διευθυντής Υδατικών Πόρων στην Εθνική Αρχή Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών. «Στη δεκαετία του 1990, η ημερήσια κατανάλωση στην Αττική ήταν 550.000 κυβικά μέτρα. Τώρα είναι 1,3 εκατομμύρια. Ποιος ξέρει ποιος θα είναι ο πληθυσμός και η ζήτηση σε 20 χρόνια;»
«Δεν μπορούμε να στρέψουμε όλους τους ποταμούς της χώρας στην Αττική. Θα χρειαστούμε και τοπικές λύσεις, όπως η αφαλάτωση», πρόσθεσε ο κ. Σαβατακάκης.
Αναγνωρίζοντας το πρόβλημα, η κυβέρνηση συγκάλεσε σύσκεψη στο γραφείο του πρωθυπουργού την Τετάρτη, όμως δεν προέκυψε συγκεκριμένο σχέδιο, πέρα από μια αόριστη δέσμευση για «ριζική αναδιάρθρωση» των μονάδων διαχείρισης υδάτινων πόρων και την υπόσχεση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη ότι «το νερό είναι και θα παραμείνει δημόσιο αγαθό».