Η Ελλάδα ετοιμάζεται να επαναλάβει τις έρευνες για τη θαλάσσια ηλεκτρική διασύνδεση με την Κύπρο, τον Great Sea Interconnector, σε ύδατα ανατολικά της Κάσου και της Καρπάθου. Σύμφωνα με πηγές, έχει ήδη ξεκινήσει η διαδικασία έκδοσης επίσημης ναυτικής ανακοίνωσης (Navtex).
Η Navtex, η οποία θα περιλαμβάνει τις συντεταγμένες και το χρονικό πλαίσιο των σχεδιαζόμενων δραστηριοτήτων, πρέπει πρώτα να εγκριθεί από το Υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας πριν εκδοθεί από την Υδρογραφική Υπηρεσία του Πολεμικού Ναυτικού.
Οι ερευνητικές εργασίες είχαν αναβληθεί μέχρι τον Απρίλιο λόγω μη διαθεσιμότητας πλοίων.
Το Ievoli Relume, το οποίο είχε προηγουμένως εμπλακεί στο έργο, παραμένει ελλιμενισμένο στην Ολλανδία, γεγονός που καθιστά πιθανό το NG Worker, το οποίο βρίσκεται στα ανοιχτά της Μεσίνα στην Ιταλία, να αναλάβει το έργο. Εάν οι διαδικασίες προχωρήσουν σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, οι έρευνες θα μπορούσαν να ξεκινήσουν έως το τέλος της επόμενης εβδομάδας.
Οι ελληνικές αρχές παρακολουθούν στενά την κατάσταση, ιδίως όσον αφορά πιθανές αντιδράσεις από την Τουρκία, η οποία στο παρελθόν έχει εκφράσει την αντίθεσή της στο έργο. Οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις φέρονται να έχουν καταρτίσει σχέδια για την προστασία των επιχειρήσεων σε περίπτωση παρεμβολής.
Οι διπλωματικές επαφές μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας συνεχίζονται. Στο περιθώριο συνάντησης του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Γιώργος Γεραπετρίτης, και ο Τούρκος ομόλογός του, Χακάν Φιντάν, συμφώνησαν να αναβάλουν τη συνεδρίαση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας για μετά το Πάσχα. Επίσης, προγραμμάτισαν την επόμενη συνάντησή τους για τα μέσα Μαΐου, στο άτυπο συμβούλιο του ΝΑΤΟ, και μια επίσκεψη ελληνικής επιχειρηματικής αποστολής στην Κωνσταντινούπολη.
Η Αθήνα και η Άγκυρα παραμένουν βαθιά διχασμένες σχετικά με το έργο. Η Ελλάδα επιμένει ότι η διασύνδεση αποτελεί κυριαρχικό της δικαίωμα βάσει του διεθνούς δικαίου της θάλασσας, ενώ η Τουρκία ισχυρίζεται ότι παραβιάζει τα συμφέροντά της στην Ανατολική Μεσόγειο. Η Άγκυρα έχει στο παρελθόν επικαλεστεί τη συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης του 2019 και τις ενστάσεις που έχει καταθέσει στα Ηνωμένα Έθνη, υποστηρίζοντας ότι κάθε δραστηριότητα στην επίμαχη περιοχή πρέπει να έχει την έγκρισή της.
Η ένταση γύρω από το υποθαλάσσιο έργο κορυφώθηκε τον περασμένο Ιούλιο, όταν η Τουρκία επέκρινε τις ελληνικές ερευνητικές δραστηριότητες. Ωστόσο, η Αθήνα διαβεβαιώνει ότι το καλώδιο δεν διασχίζει αμφισβητούμενα ύδατα και ότι δεν απαιτείται τουρκική συναίνεση σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο.
Το διπλωματικό κανάλι μεταξύ Γεραπετρίτη και Φιντάν παραμένει ενεργό, καλύπτοντας τόσο τα καθημερινά όσο και τα κρίσιμα ζητήματα. Παρόλο που οι δύο πλευρές επικεντρώνονται στην αποκλιμάκωση, η Ελλάδα παραμένει αποφασισμένη να προχωρήσει τα ενεργειακά της σχέδια, παρά τη στάση της Τουρκίας.