Νέες θεραπευτικές προεγχειρητικές τεχνικές στο 6ο ογκολογικό συνέδριο στο Διαβαλκανικό

«Έχουμε σημαντική αύξηση του ποσοστού ίασης των ασθενών μας. Σήμερα έχουμε πολλές διαφορετικές μεθόδους και πολλούς διαφορετικούς τρόπους να βλάψουμε το καρκινικό κύτταρο, µε καινούργια φάρμακα, καινούργιες θεραπείες και καινούργιες τεχνικές χειρουργικές. Ένα μεγάλο ποσοστό ασθενών που πριν δεν μπορούσαμε να τους εγχειρήσουμε και να τους θεραπεύσουμε σήμερα μπορεί να θεραπευτεί και αυτό αφορά σε πλειάδα καρκίνου», επισήμανε ο παθολόγος – ογκολόγος του Ιατρικού Διαβαλκανικού Κέντρου Θεσσαλονίκης και πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του συνεδρίου Χρήστος Εμμανουηλίδης, στο 6ο πανελλήνιο εξειδικευμένο Ογκολογικό Συνέδριο, «Προεγχειρητικές Συστηματικές Θεραπείες σε Καρκίνο – Πως και πόσο βελτιώνονται τα χειρουργικά αποτελέσματα».

«Ο καρκίνος στα αρχικά στάδια είναι γνωστό πως θεραπεύεται, αυτό όμως που δεν είναι ευρέως γνωστό, είναι ότι στη σημερινή εποχή τα ποσοστά ίασης μπορούν να αυξηθούν σημαντικά εάν πριν την αγωγή, την εγχείρηση δηλαδή, προηγηθεί μια συστηματική θεραπεία από τους ογκολόγους, παθολόγους, που αποφασίζεται από το ογκολογικό συμβούλιο», σημείωσε ο κ. Εμμανουηλίδης και διευκρίνισε πως, «η ανάπτυξη νέων θεραπευτικών τεχνικών, όπως για παράδειγμα η ανοσοθεραπεία, μας επιτρέπουν περιπτώσεις που παλιά δεν μπορούσαν να χειρουργηθούν, άρα να μην ιαθούν, σήμερα να μπορούν».

Στο συνέδριο που πραγματοποιείται σήμερα και αύριο στο αμφιθέατρο του Ιατρικού Διαβαλκανικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, συμμετέχουν καταξιωμένοι επιστήμονες που ενημερώνουν το κοινό για την προεγχειρητική θεραπεία σε πολλές καρκινικές νόσους, που έχει ως αποτέλεσμα τη βελτίωση των ογκολογικών αποτελεσμάτων.

 

Το κλειδί της σύγχρονης θεραπείας του καρκίνου είναι η εξατομίκευση της θεραπείας

 

«Τα προηγούμενα χρόνια υπήρχε ο θεράπων γιατρός ενός ασθενούς και υποτίθεται ότι αυτός είχε και τη γνώση και το δίκαιο και το άδικο. Στα σύγχρονα χρόνια, αυτό έχει εγκαταλειφθεί και υπάρχει πλέον συνεργασία των ειδικοτήτων που τουλάχιστον σχετίζονται με την νόσο αυτή, τον καρκίνο και πολλές φορές και με τον άρρωστο, γιατί ο καθένας έχει τις ιδιαιτερότητές του», υπογράμμισε ο ομότιμος καθηγητής παθολογίας λοιμωξιολογίας και πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου του Ιατρικού Διαβαλκανικού Παύλος Νικολαϊδης και σημείωσε πως, «τα ογκολογικά συμβούλια καθορίζουν την ανάγκη της συνεργασίας των διαφόρων ειδικοτήτων πριν αποφασιστεί, είτε μια θεραπεία, προεγχειρητική, χειρουργική, φαρμακευτική ή και τα δύο μαζί. Επίσης σημαντικό είναι να συνεργάζονται με αυτές τις ειδικότητες και οι γιατροί που μέχρι τώρα δεν τους θεωρούσαμε ότι έχουν σχέση με τον καρκίνο. Όπως είναι οι βιολόγοι και οι γενετιστές διότι ένα από τα κλειδιά της σύγχρονης θεραπείας του καρκίνου είναι η εξατομίκευση της θεραπείας».

Όπως ο ίδιος επισήμανε, «οι θεραπείες είναι γνωστές, αυτές υπάρχουν. Το θέμα είναι πώς χειρίζεται κανείς αυτές τις θεραπείες και δεν εννοώ ιατρικά. Υπάρχουν ιατρικοί κανόνες, αλλά πώς τις χειρίζεται ανάλογα με τον άρρωστο που έχει απέναντί του, αυτό που λέμε εξατομίκευση θεραπείας που διεθνώς πλέον είναι το ότι πιο σύγχρονο υπάρχει και βέβαια εφαρμόζεται και στη χώρα μας, εδώ στο Ιατρικό Διαβαλκανικό και στα ελληνικά νοσοκομεία, με την έννοια του καθορισμού της γονιδιακής ταυτότητας του ασθενούς με βάση τον καρκίνο του, το δικό του γενετικό υλικό. Έχοντας αυτά τα στοιχεία πλέον ένα ογκολογικό συμβούλιο, στο οποίο συμμετέχουν όλοι, αποφασίζει την καταλληλότερη θεραπεία και αυτό έχει οδηγήσει ήδη μέχρι τώρα σε πολύ θεαματικά αποτελέσματα».

 

Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας: Το 60-65% των καρκίνων θεραπεύονται

 

«Αυτή τη στιγμή από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας μπορούμε να πούμε επισήμως ότι θεραπεύονται τα 60-65% των καρκίνων. Αυτό το ποσοστό συνεχώς βελτιώνεται, διότι έχουμε καινούργια φάρμακα, καινούργιες στρατηγικές. Έχουμε αναπτύξει πολύ μεγάλες τακτικές πρόληψης. Προσπαθούμε να ευαισθητοποιήσουμε τον πληθυσμό για απλές τροποποιήσεις, της καθημερινότητάς τους, που θα τους βοηθήσουν να μην εμφανίσουν καρκίνους, τους ενθαρρύνουμε για εμβόλια τα οποία απομακρύνοντας ογκογόνους ιούς, αποφεύγουμε την καρκινογένεση και όλα αυτά μαζί και με την καλή ενημέρωση μπορούν να βελτιώσουν ακόμα περισσότερο τα ποσοστά ίασης των καρκινοπαθών», ανάφερε χαρακτηριστικά ο παθολόγος ογκολόγος του Ιατρικού Διαβαλκανικού Κέντρου Χαράλαμπος Ανδρεάδης.

 

Η συνεργασία διαφορετικών ειδικοτήτων βοηθάει στη θεραπεία των συμπαγών όγκων

 

Ο χειρουργός ογκολόγος- ουρολόγος Νικόλαος Δημάσης, τόνισε από την πλευρά του πως, «η συνεργασία και η συμμετοχή της χημειοθεραπείας ή των ανοσοθεραπειών τα τελευταία χρόνια, μας έφτασε στο σημείο, πρώτον, όγκοι οι οποίοι δεν ήταν δυνατό να αφαιρεθούν, αφαιρούνται και δεύτερον, εκπλαγήκαμε όταν είδαμε όγκους που μετά τη χημειοθεραπεία όταν χειρουργήσαμε, δεν υπήρχε όγκος. Αυτοί οι ασθενείς θεραπεύτηκαν, είχαν το καλύτερο προσδόκιμο. Έτσι λοιπόν, αυτή η συνεργασία προσφέρει τα καλύτερα και τα μέγιστα, στη θεραπεία των συμπαγών κύριος όγκων».

«Το σημερινό Συνέδριο είναι ένα πολύ σπουδαίο συνέδριο, καθώς προσπαθεί να δείξει πόσο σημαντική είναι η προεγχειρητική χημειοθεραπεία στους καρκίνους, προκειμένου να είναι πιο επιτυχής και πιο αποτελεσματική η εγχειρητική θεραπεία. Έχει γίνει πιο πολύπλοκη η σημερινή αντιμετώπιση των νεοπλασμάτων και έτσι πρέπει κανείς να δείξει ιδιαίτερο ενδιαφέρον όσον αφορά τους συναδέλφους ιατρούς, το πώς μπορούμε να αντιμετωπίσουμε ολιστικά μια νεοπλασματική νόσο, μέσω της προεγχειρητικής χημειοθεραπείας, της εγχειρήσεως και της εγχειρητικής μετεγχειρητικής αγωγής αν χρειάζεται», εξήγησε ο γενικός χειρουργός, χειρουργός ήπατος και χειρουργός μεταμοσχεύσεων Γιώργος Ίμβριος.

Όπως επισημαίνουν οι διοργανωτές στόχος του συνεδρίου είναι να συνεισφέρει στη σημαντική επικαιροποίηση των γνώσεων για τον ιάσιμο καρκίνο. Η ανάπτυξη της ανοσοθεραπείας σε συνδυασμό με την χημειοθεραπεία έχει καταστήσει τον καρκίνο πολύ περισσότερο εγχειρήσιμη νόσο, με συνέπεια την αύξηση του ποσοστού ίασης μετά την εγχείρηση. Το 6ο επιστημονικό ογκολογικό συνέδριο, τελεί υπό την αιγίδα του Ιατρικού Διαβαλκανικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, της Εταιρείας Ογκολόγων Ελλάδος (ΕΟΠΕ), της Σχολής Επιστημών Υγείας του Α.Π.Θ. και της Ιατρικής Εταιρείας Θεσσαλονίκης.

Πηγη: amna.gr