Τι προβλέπει η επένδυση ύψους 2,5 εκατ. ευρώ – Την ανάγκη κινήτρων για την αξιοποίηση διατηρητέων, επισημαίνουν εκπρόσωποι της αγοράς ακινήτων
Σε τροχιά αναγέννησης μπήκε το νεοκλασικό κτήριο στην οδό Βασιλέως Ηρακλείου στο νούμερο 43 καθώς, πρόσφατα, το κέλυφος του, καλύφθηκε προκειμένου να ξεκινήσουν οι απαραίτητες εργασίες για την επισκευή και αποκατάστασή του. Το κτήριο, που εκτείνεται σε 1.400 τμ, βρίσκεται ακριβώς δίπλα στο πολυτελές ξενοδοχείο Monasty, και όπως είχε αποκαλύψει η Voria, μετά την ανακατασκευή του, πρόκειται να προκύψουν περί τα 23 διαμερίσματα, διαφορετικού μεγέθους, βραχυχρόνιας και μεσοπρόθεσμης μίσθωσης. Τα καταστήματα που βρίσκονται στο ισόγειο του κτηρίου θα διατηρηθούν.
Μέχρι πρότινος το κτήριο έμοιαζε να ρημάζει αφημένο στο χρόνο και περιμένοντας τις σχετικές αδειοδοτήσεις προκειμένου να ανάψει το πράσινο φως για την έναρξη των εργασιών. Μετά την αποκατάσταση αναμένεται ένα ακόμη διατηρητέο στολίδι να κοσμήσει το κέντρο της πόλης που συγκεντρώνει περίτεχνα νεοκλασικά κτήρια.
Το ύψος της επένδυσης, που υλοποιεί η Μηχανική Περιβάλλοντος ΑΕ, προκειμένου το κτήριο να αποκτήσει ξανά ζωή, είχε προϋπολογιστεί στα 2,5 εκατ. ευρώ, ωστόσο δεν αποκλείεται το ποσό να ξεπεραστεί δεδομένης της αυξητικής πορείας των οικοδομικών υλικών.
Η επόμενη ημέρα των διατηρητέων
Η αναγέννηση του κτηρίου στη Βασιλέως Ηρακλείου 43, αποτελεί μια θετική είδηση, ωστόσο υπάρχουν δεκάδες διατηρητέα κτήρια στο δήμο Θεσσαλονίκης που σήμερα ρημάζουν. Έχουν εντοπισθεί περίπου 700 κενά κτήρια, εκ των οποίων σχεδόν τα 200 είναι χαρακτηρισμένα ως διατηρητέα.
Τα διατηρητέα κτήρια, σύμφωνα με γνώστες της αγοράς ακινήτων ασκούν γοητεία στους εν δυνάμει επενδυτές ωστόσο δημιουργούν και πονοκέφαλο μέχρι να επιτευχθεί η αξιοποίηση τους. Ο βασικότερος λόγος είναι η ιδιαιτερότητα των συγκεκριμένων κτισμάτων και κατ ´επέκταση οι καθυστερήσεις εξαιτίας των προσκομμάτων που συχνά μπαίνουν από τις αρμόδιες υπηρεσίες, καθώς και οι περιορισμοί που ισχύουν όσον αφορά στην αναγέννησή τους.
Κίνητρα για αγορά διατηρητέων
Αξίζει να σημειωθεί πως σύμφωνα με πληροφορίες τα υπουργεία Εθνικής Οικονομίας και Ενέργειας και Περιβάλλοντος εξετάζουν μια σειρά από κίνητρα για τα διατηρητέα ακίνητα, ώστε να αποτελέσουν ελκυστικές επενδύσεις για υποψήφιους αγοραστές.
Πολλοί ιδιοκτήτες αδυνατούν να αναλάβουν το τεράστιο κόστος αποκατάστασης ενός διατηρητέου, με αποτέλεσμα τα κτήρια αυτά σε ένα μεγάλο ποσοστό να έχουν περιέλθει σε κακή κατάσταση.
Για τα διατηρητέα υπάρχουν μια σειρά εισηγήσεων από ανθρώπους της αγοράς ακινήτων, δικηγόρους που εμπλέκονται σε τέτοιες αγοραπωλησίες αλλά και από τους ίδιους τους ιδιοκτήτες, ώστε να ληφθούν πρόσθετα μέτρα, όπως η απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ καθώς και από τον ΦΠΑ στις δαπάνες αποκατάστασης αυτών των κτηρίων, η έκπτωση από τον φόρο εισοδήματος, ο μειωμένος συντελεστής φορολογίας εισοδήματος από εκμίσθωση, ο υπολογισμός της παλαιότητας με βάση την πραγματική χρονολογία κατασκευής και όχι την τελευταία οικοδομική άδεια, μέτρα που στο σύνολό τους προβλέπονται εξάλλου χρόνια τώρα σε χώρες όπως η Κύπρος και η Ιταλία.
Πηγη: voria.gr