Πού βρίσκονται οι επιχειρήσεις οι οποίες πωλούνται κοψοχρονιά – Από ποιους κλάδους προέρχονται, ποια η επόμενη ημέρα για όσους βάζουν λουκέτο
Μέχρι πρότινος γνωρίζαμε το ότι «πάρεις 1 ευρώ», εσχάτως εμφανίστηκε και το …ότι «επιχείρηση αγοράσεις 1.000 ευρώ». Αν και μοιάζει με κακόγουστο αστείο, εντούτοις υπάρχουν περιπτώσεις επιχειρήσεων στο δήμο Θεσσαλονίκης, που πωλούνται μαζί με τον εξοπλισμό τους στο εξευτελιστικό, αυτό, ποσό ή και κατά τι υψηλότερο, με τους επιχειρηματίες να προέρχονται από διάφορους κλάδους, με κυριότερο αυτόν της εστίασης. Ωστόσο δεν λείπουν και οι περιπτώσεις ραφείων, καταστημάτων ξηρών καρπών, μέχρι και πρακτορείων ΟΠΑΠ, που οι ιδιοκτήτες τους αναζητούν διέξοδο προσπαθώντας να αποτινάξουν από πάνω τους την επιχείρηση που για αυτούς έχει γίνει βαρίδι.
Όπως λένε καλά γνωρίζοντες οι επιχειρηματίες που φτάνουν στο σημείο να πουλήσουν κοψοχρονιάς μια επιχείρηση, συχνά και ετών, με τον εξοπλισμό της, συνήθως φεύγουν από τον επιχειρηματικό στίβο ή αναζητούν εργασία σαν απλοί υπάλληλοι για να μπορέσουν να επιβιώσουν.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα, επιχείρηση, με μακρά πορεία 40 ετών, στο ιστορικό κέντρο της πόλης, που ασχολείται με επιδιορθώσεις ρούχων, «πλήρως εξοπλισμένη με μεγάλο πελατολόγιο», όπως αναφέρεται στην αγγελία, που πωλείται προς 1.000 ευρώ.
Στο ίδιο ποσό πωλείται επιχείρηση ξηρών καρπών στην περιοχή του παλιού σιδηροδρομικού σταθμού. Στην αγγελία που τη συνοδεύει τονίζεται πως ο εξοπλισμός είναι «σε άριστη κατάσταση».
Ένα ευρώ περισσότερο, ήτοι 1.001 ευρώ πωλείται εστιατόριο στην περιοχή της Άνω Τούμπας, 165τ.μ., πλήρως εξοπλισμένο. Μάλιστα όπως αναφέρεται στη σχετική αγγελία πρόσφατα το κατάστημα ανακαινίστηκε.
Στην διπλάσια τιμή πωλείται κατάστημα 200 τμ (πρακτορείο ΟΠΑΠ) στην περιοχή του Φαλήρου, το οποίο μάλιστα διαθέτει όπως αναφέρεται και άδεια υγειονομικού ενδιαφέροντος με την αιτούμενη τιμή να φτάνει τα 2.222 ευρώ.
Οι παραπάνω περιπτώσεις δεν αποτελούν τον κανόνα καθώς υπάρχουν επιχειρήσεις που πωλούνται για αρκετές χιλιάδες ευρώ, ωστόσο αποτυπώνουν την ασφυκτική κατάσταση που επικρατεί στο επιχειρείν καθώς και το γεγονός πως σε αρκετές περιπτώσεις δεν υπάρχει διάδοχη κατάσταση με αποτέλεσμα όταν ο επιχειρηματίας συνταξιοδοτείται να πουλά την επιχείρηση του.
Ποιοι οι λόγοι
Σύμφωνα με γνώστες της αγοράς στις περισσότερες περιπτώσεις οι υποχρεώσεις που τρέχουν, τα λειτουργικά έξοδα, το υψηλό κόστος ενέργειας και πρώτων υλών όταν πρόκειται για χώρους εστίασης και η περιορισμένη καταναλωτική κίνηση μετατράπηκαν σε θηλιά για επιχειρήσεις που καταλήγουν στο λουκέτο προκειμένου να μη συσσωρεύουν και άλλα χρέη, που σε ορισμένες περιπτώσεις μοιάζουν με βουνό.
Η θλιβερή κατάσταση αποτυπώνεται στις ιστοσελίδες μεσιτικών γραφείων, αλλά και δημοφιλών πλατφορμών αναζήτησης ακινήτων, που συγκεντρώνουν αγγελίες από πολλά μεσιτικά γραφεία της Θεσσαλονίκης, οι οποίες έχουν γεμίσει με πωλητήρια επιχειρήσεων, που αναζητούν σανίδα σωτηρίας, με αβέβαιο αποτέλεσμα. Στις περιπτώσεις, μάλιστα, που το ενοίκιο είναι χαμηλό, αυτό αναγράφεται στην αγγελία προκειμένου ο ενδιαφερόμενος πωλητής-επιχειρηματίας να ενημερώσει, εκ των προτέρων, τον εν δυνάμει αγοραστή-ενοικιαστή.
Πηγη: voria.gr