Η ελληνική κυβέρνηση εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο να μεταφέρει τις αρμοδιότητες του ΟΠΕΚΕΠΕ – του οργανισμού που διαχειρίζεται τις ευρωπαϊκές επιδοτήσεις, συμπεριλαμβανομένων των αγροτικών – στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), δήλωσε ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης Κωστής Χατζηδάκης σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ.
Η πιθανή αυτή αλλαγή έρχεται στον απόηχο μεγάλης έρευνας για διαφθορά. Στις 19 Μαΐου, εισαγγελείς του Ευρωπαϊκού Εισαγγελέα (EPPO), συνοδευόμενοι από 20 άνδρες της αντιδιαφθοράς της Ελληνικής Αστυνομίας, πραγματοποίησαν αιφνιδιαστική επιχείρηση στα κεντρικά του ΟΠΕΚΕΠΕ.
Η επιχείρηση αποκάλυψε ένα εκτεταμένο σχέδιο απάτης μέσω εικονικών δηλώσεων βοσκοτόπων με στόχο την καταχρηστική απορρόφηση ευρωπαϊκών κονδυλίων.
«Η κυβέρνηση θα ενεργήσει με απόλυτη νομική ασφάλεια και αποτελεσματικότητα. Η λύση θα είναι αποφασιστική. Η ΑΑΔΕ είναι ένας οργανισμός με αποδεδειγμένη αμεροληψία και αποδοτικότητα, έχοντας ήδη διαχειριστεί πληρωμές κατά την περίοδο της πανδημίας. Εξετάζεται σοβαρά το ενδεχόμενο να αναλάβει τις αρμοδιότητες του ΟΠΕΚΕΠΕ», δήλωσε ο Χατζηδάκης.
Ο ίδιος τόνισε ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να κάνει μια νέα αρχή χωρίς συμβιβασμούς, με αυστηρό έλεγχο. Υπογράμμισε επίσης ότι η ριζωμένη γραφειοκρατία και τα οργανωμένα συμφέροντα «είτε αντιμετωπίζονται είτε γινόμαστε θύματά τους».
Ο ΟΠΕΚΕΠΕ, που διαχειρίζεται περίπου 3 δισ. ευρώ σε ετήσιες κοινοτικές ενισχύσεις, βρίσκεται υπό επίσημη εποπτεία από το περασμένο καλοκαίρι και υποχρεούται να εφαρμόσει σχέδιο αναδιάρθρωσης για να διατηρήσει την πιστοποίησή του από την ΕΕ.
Κλιμάκιο ελεγκτών της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναμένεται να επισκεφθεί τα γραφεία του ΟΠΕΚΕΠΕ στην Αθήνα τον Ιούλιο, πριν ληφθεί απόφαση για το αν θα διατηρηθεί ή θα ανακληθεί η πιστοποίηση του οργανισμού.
Παράλληλα, Ευρωπαίοι αξιωματούχοι έχουν προτείνει χρηματοοικονομική διόρθωση τουλάχιστον 10% σε όλα τα αγροτικά κονδύλια που διατίθενται στην Ελλάδα, ποσό που σήμερα φτάνει τα 45 εκατομμύρια ευρώ ετησίως.
Αν ο ΟΠΕΚΕΠΕ χάσει την πιστοποίησή του, δεν θα μπορεί πλέον να διαχειρίζεται κοινοτικά κονδύλια, κάτι που θα οδηγήσει σε «πάγωμα» των πληρωμών προς τους αγρότες. Αν και Ευρωπαίοι αξιωματούχοι δηλώνουν ότι θα πρέπει να αναλάβει άλλος πιστοποιημένος φορέας, η διαδικασία αυτή απαιτεί χρόνο, ενδεχομένως προκαλώντας καθυστερήσεις στις επιδοτήσεις.