Η ανακαίνιση και αναβάθμιση του κτηρίου του Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης, που κατασκευάστηκε το 1904 και έχει δεχθεί πλήθος επεμβάσεων λόγω της μεγάλης πυρκαγιάς του 1917 και του σεισμού του 1978, είναι το μεγαλύτερο έργο στη Θεσσαλονίκη που εντάχθηκε στο Ταμείο Ανάκαμψης και αφορά το Υπουργείο Πολιτισμού. Πρόκειται για ένα έργο προϋπολογισμού 5,5 εκατομμυρίων ευρώ, που πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως το τέλος του 2025.
Για την πορεία των εργασιών του, καθώς και για άλλα οκτώ έργα σε βασικούς πυλώνες του πολιτισμού της Θεσσαλονίκης που έχουν επίσης ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης, συζήτησαν με εκπροσώπους τεσσάρων πολιτιστικών φορέων της Θεσσαλονίκης, ο υφυπουργός Πολιτισμού Χρίστος Δήμας που βρέθηκε σήμερα στη Θεσσαλονίκη και ο υφυπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας και Θράκης, Στάθης Κωνσταντινίδης.
Ο κ. Δήμας συναντήθηκε το πρωί με τον κ. Κωνσταντινίδη στο ΥΜΑΘ και στη συνέχεια υποδέχτηκαν, από κοινού και διαδοχικά, εκπροσώπους από το Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης (ΚΩΘ), το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδας (ΚΘΒΕ), τον Οργανισμό Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης (ΟΜΜΘ) και τον Μητροπολιτικό Οργανισμό Μουσείων Εικαστικών Τεχνών Θεσσαλονίκης – MOMus. Στο επίκεντρο των συζητήσεων ήταν ο προγραμματισμός, τα χρονοδιαγράμματα και η πορεία των έργων.
Τη σημαντική ευκαιρία που μπορεί να αξιοποιήσει η Ελλάδα και συγκεκριμένα η Θεσσαλονίκη με το Ταμείο Ανάκαμψης στον τομέα του πολιτισμού, τόνισε ο υφυπουργός Πολιτισμού. «Τα εννέα έργα που έχουν αυτοί οι τέσσερις φορές νομίζω ότι θα βοηθήσουν πάρα πολύ τη Θεσσαλονίκη να έχει ένα ακόμα ισχυρότερο αποτύπωμα στον πολιτισμό, όχι μόνο στη χώρα μας, αλλά πανευρωπαϊκά και διεθνώς» δήλωσε ο κ. Δήμας.
«Το ολιστικό σχέδιο για την αναμόρφωση της πόλης μας έχει βασικό συστατικό του τον πολιτισμό και η αρχή μας είναι πολιτισμός για όλους. Το Υφυπουργείο Μακεδονίας – Θράκης στέκεται πάνω από αυτά τα προγράμματα και τις παρεμβάσεις του ΥΠΠΟ, γιατί μας ενδιαφέρει η έγκαιρη ολοκλήρωσή τους» πρόσθεσε ο κ. Κωνσταντινίδης.
Ποια είναι τα εννέα έργα πολιτισμού
Αναβάθμιση υποδομών, εκσυγχρονισμός, ψηφιοποίηση, κοινωνικό έργο και εξωστρέφεια είναι οι βασικές κατηγορίες στις οποίες εντάσσονται τα εννέα έργα των τεσσάρων φορέων, των οποίων ο συνολικός προϋπολογισμός αγγίζει τα δέκα εκατομμύρια ευρώ.
Τα τρία έργα που αφορούν στο Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης είναι η αποκατάσταση και συντήρηση του κτηρίου του, προϋπολογισμού 5,5 εκατομμυρίων ευρώ, ο ψηφιακός μετασχηματισμός του, προϋπολογισμού 500.000 ευρώ και τα εκπαιδευτικά του προγράμματα 65+, προϋπολογισμού 200.000 ευρώ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο ψηφιακός μετασχηματισμός αφορά την παρουσίαση της πολυπολιτισμικής μουσικής Θεσσαλονίκης, μέσα από τεχνολογίες εικονικής πραγματικότητας. Συγκεκριμένα, διάφορα τοπόσημα της Θεσσαλονίκης, θα αναβιώνουν οπτικοποιημένη τη μουσική της εποχής, μέσω εφαρμογής που θα ταυτίζει κτήρια με συγκεκριμένα είδη (σεφαραδίτικη, λατρευτική κ.ά.).
Για το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδας, το έργο προϋπολογισμού περίπου 250.000 ευρώ αφορά στο ψηφιακό μαθητολόγιο της δραματικής του σχολής.
Για το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, τα δύο έργα είναι η δημιουργία ηχογραφικού κέντρου και στούντιο επαυξημένης πραγματικότητας, αξίας 1.500.000 ευρώ και η βελτίωση προσβασιμότητας στους χώρους του Μεγάρου, προϋπολογισμού 300.000 ευρώ.
Τέλος, τα τρία έργα του MOMus που εντάσσονται στο Ταμείο Ανάκαμψης είναι οι ψηφιακές εφαρμογές και η οπτική του ταυτότητα, προϋπολογισμού 500.000 ευρώ, οι πολιτιστικές εξαγωγές και συμμετοχές σε διεθνείς εκθέσεις έργων του MOMus προϋπολογισμού 500.000 ευρώ, καθώς και ο σχεδιασμός και υλοποίηση προγραμμάτων για ενήλικες 65+ και άτομα με μερική και ολική απώλεια όρασης, προϋπολογισμού περίπου 150.000 ευρώ.
Πηγή: amna.gr