Τον σχεδιασμό για χωρική και χρονική επιμήκυνση του τουρισμού παρουσίασε ο γενικός γραμματέας Τουριστικής Πολιτικής και Ανάπτυξης, Μύρων Φλουρής.
Σε κέντρο τουριστικής ανάπτυξης όχι μόνο για τη Βόρεια Ελλάδα αλλά και τα Βαλκάνια φιλοδοξεί να μετατρέψει τη Θεσσαλονίκη το υπουργείο Τουρισμού.
Σε επίπεδο σχεδιασμού για να επιτευχθεί ο στόχος η γραμμή του υπουργείου είναι να αναπτυχθεί ο τουρισμός με βιώσιμους όρους με επίκεντρο τη μοναδικότητα και την ιστορία της πόλης.
«Θέλουμε η Θεσσαλονίκη να γίνει κέντρο ανάπτυξης και να διαχέει τουρίστες στην ευρύτερη περιοχή», ανέφερε ο γενικός γραμματέας Τουριστικής Πολιτικής και Ανάπτυξης, Μύρων Φλουρής, που παρουσίασε τον σχεδιασμό του υπουργείου για την τουριστική ανάπτυξη της χώρας σε συνάντηση που είχε σήμερα στη Θεσσαλονίκη με δημοσιογράφους.
Ο κ. Φλουρής σημείωσε ότι πρέπει να αξιοποιηθεί ο πολιτιστικός πλούτος της πόλης, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι υπάρχει ενδιαφέρον από χώρες του εξωτερικού για τη δημιουργία της διαδρομής που ακολούθησε ο Μέγας Αλέξανδρος. Τόνισε πως στόχος είναι να αναπτυχθούν και εναλλακτικές μορφές τουρισμού, ενώ ειδική αναφορά έκανε στην κρουαζιέρα, σημειώνοντας πως «τη θέλουμε», αλλά με όρους και με απώτερο σκοπό να υπάρχει επίσης διάχυση στις γύρω περιοχές.
Αισιόδοξα τα μηνύματα για τον τουρισμό
Ο κ. Φλουρής τόνισε πως είναι αισιόδοξα τα μηνύματα για το φετινό καλοκαίρι, επισημαίνοντας πως υπάρχει ενδιαφέρον τόσο ποσοτικό, όσο και ποιοτικό. Μάλιστα, ανέφερε ότι διαφαίνεται πως αναπτύσσονται και νέοι προορισμοί, κυρίως νησιωτικοί, σε αντίθεση με τους ορεινούς που δεν έχουν αναπτύξει ακόμα τη δυναμική που επιδιώκει το υπουργείο.
511 εκ. από το Ταμείο Ανάκαμψης
Όπως είπε ο κ. Φλουρής, στη διάθεση του υπουργείου υπάρχουν 511 εκ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης για έργα και μελέτες τουριστικής ανάπτυξης. Από αυτά, τα 139 εκ. θα διατεθούν για να εκσυγχρονιστούν υπάρχουσες μαρίνες και ήδη έχουν κατατεθεί 41 προτάσεις από λιμενικά ταμεία και ιδιώτες. Αντίστοιχα, θα διατεθούν 20 εκ. για μελέτες για νέες μαρίνες.
Ανοιχτή μέχρι τις 31 Μαρτίου είναι η πρόσκληση για τον εκσυγχρονισμό του εξοπλισμού χιονοδρομικών κέντρων με κονδύλιο ύψους 53 εκ. Ανοιχτή πρόσκληση υπάρχει επίσης για την προσβασιμότητα στις παραλίες. Κάθε δήμος δικαιούται να διεκδικήσει τέσσερις αντίστοιχες υποδομές (seatrac και ό,τι χρειάζεται για την εξυπηρέτηση των ανθρώπων με κινητικά προβλήματα), με την κάθε δράση να χρηματοδοτείται με 70.000 ευρώ.
Μεταξύ άλλων θα δοθούν 10 εκ. για τον ψηφιακό εκσυγχρονισμό του ΕΟΤ, ενώ το επόμενο διάστημα θα βγει πλατφόρμα για την καταγραφή των υποδομών αγροτουρισμού.
Βασική αρχή η βιωσιμότητα
Ο γενικός γραμματέας του υπουργείου ανέφερε πως φιλοσοφία του υπουργείου είναι η συνεργασία με τις τοπικές αρχές, περιφέρειες και δήμους που έτσι κι αλλιώς γνωρίζουν τις ιδιαιτερότητες της κάθε περιοχής, αλλά και τις τοπικές κοινωνίες. Στο επίκεντρο όλου του σχεδιασμού είναι η βιωσιμότητα, όχι μόνο σε επίπεδο περιβαλλοντικό, αλλά και οικονομικό και βασικός στόχος η χωρική και χρονική επιμήκυνση του τουρισμού. Γι’ αυτό όπως είπε νομοθετήθηκαν τα δύο παρατηρητήρια, βιώσιμου τουρισμού και βιώσιμου θαλάσσιου τουρισμού, που τελούν υπό την αιγίδα του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού.
«Μας ενδιαφέρει η φέρουσα ικανότητα της κάθε περιοχής και η έλευση τουριστών με προστιθέμενη αξία», τόνισε, αναφέροντας ως χαρακτηριστικό παράδειγμα την κρουαζιέρα που, όπως είπε, «είναι σαν το νερό: μπορεί να σε δροσίσει ή να σε πνίξει. Είναι ένας τομέας που πρέπει να τον στρέψεις εκεί που θέλεις. Τη θέλουμε αλλά με δικούς μας όρους. Να είναι ένα αναπτυξιακό εργαλείο όχι να πνίξει τις πόλεις». Ο ίδιος τόνισε ότι μεγάλο στοίχημα είναι και ο εναλλακτικός τουρισμούς που φέρνει επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου και αναπτύσσει τις τοπικές κοινωνίες.
Πηγη: voria.gr