Έντονες αντιδράσεις στην Κρήτη για τη δημιουργία κλειστής δομής μεταναστών

Μετά το ναυάγιο των συνομιλιών με τον Χάφταρ, η κυβέρνηση εξετάζει επειγόντως νέο κέντρο κράτησης στο νησί – Ξενοδόχοι και τοπική αυτοδιοίκηση προειδοποιούν για πλήγμα στον τουρισμό.

Χωρίς τέλος οι αντιδράσεις και ο εκνευρισμός στην Κρήτη μετά τις αποφάσεις της Κυβέρνησης να δημιουργηθεί τουλάχιστον μία κλειστή δομή κράτησης μεταναστών στο νησί στη σκιά της κατάρρευσης των συνομιλιών με την πλευρά Χαφτάρ στην Ανατολική Λιβύη.

Η δημιουργία κλειστών κέντρων στο νησί είναι μονόδρομος ξεκαθαρίζουν από την Κυβέρνηση, καθώς έχει γίνει σαφές στο Μέγαρο Μαξίμου και στο Υπουργείο Μετανάστευσης πως καραβιές 1.000 μεταναστών καθημερινά στην Κρήτη δεν είναι διαχειρίσιμες διαφορετικά.

Και ας αναλογιστούμε πως οι ροες δεν θα σταματήσουν χωρίς παρέμβαση από την πλευρά της Λιβύης καθώς 3 εκατ. μετανάστες στη χώρα της Βόρειας Αφρικής επιθυμούν να περάσουν το Λιβυκό πέλαγος.

Μετανάστες που εισρέουν στη Λιβύη από το Τσαντ, από την Αλγερία, τον Νίγηρα, το Σουδάν και την Αίγυπτο όπως φαίνεται σε παρουσίαση που έγινε στην Τρίπολη στους Ευρωπαίους Υπουργούς και έχει δει και το CNN Greece.

screenshot-2025-07-11-at-82455-pm.jpg

Το παρασκήνιο της σύσκεψης για τη δομή

Χθες έλαβε χώρα συνάντηση του Υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου και της Υφυπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου, κ. Σέβης Βολουδάκη, με τον Υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας και βουλευτή Ρεθύμνου, Γιάννη Κεφαλογιάννη, τον Περιφερειάρχη Κρήτης, Σταύρο Αρναουτάκη και τον Πρόεδρο της ΠΕΔ Κρήτης και δημάρχου Ρεθύμνου, Γιώργου Μαρινάκη.

Βασικό θέμα συζήτησης ήταν η δημιουργία μόνιμης δομής προσωρινής κράτησης στην Κρήτη αλλά και οι μεταναστευτικές ροές από τη Βόρεια Αφρική.

Ο κ. Αρναουτάκης επιθυμεί να μη δημιουργηθεί κλειστή δομή αλλά κέντρα ταυτοποίησης δυναμικότητας 300-400 ατόμων. Αυτό όμως κρίνεται μη ρεαλιστικό απο το Υπ. Μετανάστευσης ο οποίο εξήγησε πως ούτως ή άλλως οι μεανάστες θα μεταφέροντια σε τακτά χρονικά διαστήματα σε κελιστά κέντρα στην ενδοχώρα.

«Δομή θα υπάρξει και αν χρειαστεί και δεύτερη», λένε στελέχη του Μετανάστευσης και επιβεβαιώνουν πως έχουν έρθει ήδη σε επαφή με ο Υπ. Άμυνας, έχουν λάβει σχέδια των χώρων που υπάρχουν και τα τεχνικά κλιμάκια εξετάζουν ποιά θα είναι η καλύτερη επιλογή.

«Μέσα στο Σαββατοκύριακο θα έχουμε καταλήξει» λένε από το Υπουργείο, με έναν από τους χώρους που εξετάζεται να είναι το στρατόπεδο στο Καστέλι.

Σύμφωνα με πληροφορίες του CNN Greece, παρά τα όσα λέγονται το Κασέλι παραμένει ο επικρατέσερος χώρος, εκός αν πουν κάτι διαφορετικό τα τεχνικά κλιμάκια που βρισκόνται στο νησί.

Αντίδραση πάντως δεν υπήρξε μόνο από τους αυτοδιοικητικούς στη συνάντηση με τον Θ. Πλεύρη, αλλά και από ξενοδόχους του νησιού που λένε πως «το 35% του τουρισμού της Ελλάδας είναι η Κρήτη».

Οι ξενοδόχοι της Κρήτης, ζητούν να αποσυμφορηθεί άμεσα το νησί από τους αφιχθέντες μετανάστες, να “θωρακιστούν” τα θαλάσσια σύνορα και να ενταθούν οι έλεγχοι αποτροπής, δηλώνουν την πλήρη αντίθεση τους στην ίδρυση “κλειστής δομής” υποστηρίζοντας αν γίνει πράξη μπορεί να πλήξει συνολικά την εικόνα της Κρήτης ως τουριστικού προορισμού.

Πίσω στη Λιβύη ο Επίτροπος – Ταξίδι υψηλού ρίσκου

Στην πραγματικότητα βασικό στοίχημα της Κυβέρνησης είναι τα σκληρά μέτρα που ανακοινώνει να περάσουν ως μήνυμα στις απέναντι ακτές. Αλλά είναι σαφές στο Μαξίμου πως αυτό δεν αρκεί. Ο μόνος τρόπος να υπάρξει λύση είναι η συγκράτηση των ροών στη Λιβύη, η επεξεργασία των αιτήσεων ασύλου εκεί και οι επιστροφές από εκεί στις χώρες τους, όσων το άσυλο απορρίπτεται.

Αυτή τη στιγμή ο Επίτροπος Μετανάστευσης έχει αναλάβει να εξερευνήσει πώς και πότε θα επαναληφθεί ο ταξίδι στη Βεγγάζη.

screenshot-2025-07-11-at-82348-pm.jpg

Πληροφορίες του CNN Greece από τις Βρυξέλλες λένε πως αυτό το ταξίδι θα γίνει εντός είκοσι ημερών και ο εκδιωχθείς Επίτροπος θα συμμετέχει.

Υπάρχει μία εκτίμηση στην Κυβέρνηση πως ο Χαφτάρ επιθυμεί την συμφωνία και ίσως δεν είναι τελείως τυχαίο πως εδώ και δύο μέρες δεν έχουν φύγει βάρκες από τη Λιβύη…

Σύμφωνα με πληροφορίες η Δυτική Λιβύη ήδη παρουσίασε στους Ευρωπαίους το σχέδιο αποτροπής που έχει ετοιμάσει και είναι πρόθυμη η Κυβέρνηση Ντμπεϊμπά να φτιαχτούν νέες δομές στο έδαφός της. Εξάλλου θεωρεί πως η Βεγγάζη βρίσκεται πίσω από τους διακινητές και υπόσχεται να ελέγξει όχι μόνο συνοριακά περάσματα αλλά και τις ερήμους.

screenshot-2025-07-11-at-82539-pm.jpg

Όσον αφορά στον Χαφτάρ, το στοίχημα για την ελληνική κυβέρνηση θα είναι η σύναψη μιας συμφωνίας τύπου Ε.Ε. – Τουρκίας, η οποία μετά κόπων και βασάνων πλέον λειτουργεί.

CNN.gr