Ώριμες μελέτες στην ΠΚΜ για αντιπλημμυρικά έργα ύψους άνω των 120 εκατ. ευρώ

Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας έχει ώριμες μελέτες για έργα άνω των 120 εκατ. ευρώ, που θα ενταχθούν στο τρέχον ΕΣΠΑ. Παράλληλα δώδεκα μελέτες βρίσκονται υπό εκπόνηση και αφορούν όλα τα υδατορέματα και κυρίως τα μεγάλα ποτάμια: Γαλλικό, Αξιό, Λουδία, Στρυμόνα και Αλιάκμονα. Τα παραπάνω ανέφερε ο αντιπεριφερειάρχης Υποδομών και Δικτύων της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας Πάρις Μπίλλιας, απαντώντας σε ερώτηση του επικεφαλής της παράταξης «Αλλαγή στην Περιφέρεια Κ. Μακεδονίας» Γιάννη Μυλόπουλου για την αντιπλημμυρική προστασία της Περιφέρειας, στο πλαίσιο της 1ης ειδικής συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου για τη λογοδοσία της περιφερειακής αρχής.

Ο κ. Μπίλλιας επισήμανε ότι προφανώς τα χρήματα αυτά δεν επαρκούν και υπογράμμισε ότι θα αναζητηθούν και άλλοι πόροι. Τόνισε ότι σχέδιο υπάρχει εδώ και χρόνια και πρόσθεσε: «το master plan για τη διευρυμένη μείζονα Θεσσαλονίκη έχει θεσπιστεί από το αρμόδιο υπουργείο και πάνω σε αυτό δουλεύουμε». Παράλληλα ανέφερε ότι χρειάζεται να γίνει πολλή δουλειά στο θεσμικό πλαίσιο.

Νωρίτερα ο κ. Μυλόπουλος κατέθεσε πρόταση ζητώντας να γίνει μια επιτροπή ειδικού σκοπού που θα ιεραρχήσει τα προβλήματα και θα υποδείξει μέχρι το καλοκαίρι αντιπλημμυρικά έργα κατά προτεραιότητα, να κατατεθεί στην κυβέρνηση ένα σχέδιο για άμεση και κατεπείγουσα αλλαγή θεσμικού καθεστώτος, ώστε τα αντιπλημμυρικά να προχωρούν γρήγορα και χωρίς καθυστερήσεις, να αναζητηθούν πόροι, να προωθηθεί διασυνοριακή συνεργασία για τον Αξιό και τον Στρυμόνα και να υπάρξει διαβούλευση με την τοπική κοινωνία.

Ο περιφερειάρχης Απόστολος Τζιτζικώστας επισήμανε ότι η διοίκηση αποδέχεται την πρόταση του κ. Μυλόπουλου, κάλεσε τον ίδιο να συμμετέχει στην επιτροπή, σημείωσε ότι θα ζητηθεί ο ορισμός αντιπροσώπων από τις παρατάξεις και γνωστοποίησε ότι εντός της εβδομάδας θα γίνει συνέντευξη Τύπου, στην οποία θα παρουσιαστούν ο μέχρι τώρα σχεδιασμός της Περιφέρειας και οι ελλείψεις σε πόρους και σε προσωπικό.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Τζιτζικώστας τόνισε ότι αντιπλημμυρικά έργα γίνονται στην περιφέρεια καθώς έχουν θωρακιστεί πάνω από τριάντα περιοχές και με βάση τα δεδομένα προ κλιματικής κρίσης αρκούσαν και περίσσευαν, ωστόσο με τα νέα δεδομένα είναι προφανές ότι δεν αρκούν, όχι μόνο τα έργα που γίνονται εδώ, αλλά τα έργα που γίνονται σε όλη τη χώρα. Στο πλαίσιο αυτό ο ίδιος ζήτησε από τον πρωθυπουργό και ως πρόεδρος της ΕΝΠΕ την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου, το ξεκαθάρισμα των αρμοδιοτήτων, την αύξηση των πόρων, τη δυνατότητα κάποιες διαδικασίες να κινούνται πιο γρήγορα και την αύξηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων για την κατασκευή αντιπλημμυρικών έργων ειδικά για τις χώρες του νότου.

Ο Περιφερειάρχης ανέφερε ότι μετά τη συνέντευξη Τύπου, η Περιφέρεια θα στείλει στην κυβέρνηση ολοκληρωμένο αίτημα ώστε να γίνουν τα έργα που χρειάζονται άμεσα και να θωρακιστεί η περιοχή οριστικά. Στο σημείο αυτό αναφέρθηκε και στον ρόλο των δασαρχείων, καθώς, όπως είπε, «δεν μπορεί η περιφέρεια να κάνει σημαντικά αντιπλημμυρικά έργα και την ίδια ώρα ένας άλλος φορέας, όπως το δασαρχείο, να ασκεί πλημμελώς ενδεχομένως τα καθήκοντά του, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται πλημμυρικά φαινόμενα σε περιοχές όπου έχουν γίνει έργα και παρεμβάσεις».

Παρεμβάσεις για την αντιπλημμυρική προστασία της περιοχής του Ανθεμούντα

Ο περιφερειακός σύμβουλος της Λαϊκής Συσπείρωσης Γιώργος Χαβατζάς έθεσε, άλλωστε, ερώτημα για την αντιπλημμυρική προστασία της λεκάνης απορροής του Ανθεμούντα. Απαντώντας, ο κ. Μπίλλιας γνωστοποίησε ότι ο Ανθεμούντας χωρίζεται σε δύο τμήματα: την περιοχή κατάντι του οικισμού Βασιλικών και την περιοχή που αφορά τα ρέματα Θέρμης και Θερμαϊκού και τα συμβάλλοντα σε αυτήν.

Για το πρώτο τμήμα απαιτείται η διευθέτηση του Ανθεμούντα σε μήκος 2,7 χιλιομέτρων και διευθετήσεις σε συμβολές τοπικών ρεμάτων του Ανθεμούντα. Ως τώρα ολοκληρώθηκε η απαλλοτρίωση, επικαιροποιήθηκε η μελέτη του έργου και η αρμόδια υπηρεσία της Περιφέρειας προέβη σε ενέργειες για την ένταξη του έργου σε πρόγραμμα χρηματοδότησης.

Για το δεύτερο τμήμα απαιτούνται έργα διευθέτησης σε τμήματα του Ανθεμούντα και ρέματα της περιοχής καθώς και κατασκευή τεχνικών έργων. Ο κ. Μπίλλιας ανέφερε ότι το τμήμα αυτό έχει χαρακτηριστεί από το υπουργείο υποδομών ως εθνικής σημασίας και γι’ αυτό, εκείνο ανέλαβε την ευθύνη της εκπόνησης των απαραίτητων μελετών και έργων. Όπως είπε, σε πρόσφατη ημερίδα που διοργάνωσε το Τεχνικό Επιμελητήριο του Τμήματος Κεντρικής Μακεδονίας για το master plan, ο αρμόδιος γενικός διευθυντής του υπουργείου Υποδομών παραδέχτηκε ότι το συγκεκριμένο είναι πολύ σημαντικό έργο και ενημέρωσε ότι συντάσσεται ο φάκελος για την εκπόνηση της μελέτης του και αναμένεται η δημοπράτησή της.

Πηγη: amna.gr