Τις αποφάσεις των αγροτών αναμένει το Μ. Μαξίμου – Όλα δείχνουν κλιμάκωση των κινητοποιήσεων

Στραμμένα στη Νίκαια της Λάρισας είναι σήμερα τα…κυβερνητικά ραντάρ, καθώς στις δώδεκα το μεσημέρι θα πραγματοποιηθεί η κρίσιμη συνάντηση των εκπροσώπων των αγροτών από όλα τα μπλόκα της χώρας, προκειμένου να συζητήσουν τη νέα μορφή των εν εξελίξει κινητοποιήσεων. Το Μέγαρο Μαξίμου, είτε δια του πρωθυπουργού, είτε δια του κυβερνητικού εκπροσώπου, δείχνει συνεχώς την οδό του διαλόγου στους ανθρώπους του πρωτογενούς τομέα, ωστόσο αυτό που μένει να επιβεβαιωθεί τις επόμενες ώρες είναι η απόφαση για κλιμάκωση του αγώνα. Κι αυτό, καθώς τα μηνύματα που εκπέμπονται από τα ανά την επικράτεια μπλόκα δείχνουν σαφώς προς την κατεύθυνση της διεύρυνσης του αποτυπώματος της κινητοποίησης.

“Τα αιτήματα που διεκδικούμε σε κάθε νομό συμπυκνώνονται σε ένα και μοναδικό αίτημα. Διεκδικούμε την επιβίωσή μας ως αγρότες, να παραμείνουμε στα χωριά και τις καλλιέργειες μας”, ανέφερε η Πανελλαδική Επιτροπή των μπλόκων, στο…παρά πέντε του ραντεβού στη Νίκαια.

Το νέο σήμα Μητσοτάκη

Μετά τη συνάντηση που είχε στα μέσα της προηγούμενης εβδομάδας με αγρότες στο μπλόκο της Βόνιτσας, ο πρωθυπουργός δεν αποκλείει το ενδεχόμενο ενός ακόμη τετ α τετ, κρατώντας ανοιχτή την πόρτα του διαλόγου. “Εμείς δεν αποκλείουμε τίποτα”, σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σε συζήτηση που με δημοσιογράφους κατά την αποχώρησή του από την εκδήλωση για την παρουσίαση του βιβλίου του διευθυντή του γραφείου Τύπου του, Δημήτρη Τσιόδρα, στο Μέγαρο Μουσικής.

Τα σήματα ότι η κυβέρνηση έχει “πάντα ανοιχτά τα αυτιά της” στα αιτήματα του αγροτικού κόσμου της χώρας είναι εξακολουθητικά, ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνεχίζει να βγαίνει μπροστά για ένα ζήτημα που προκαλεί…τριγμούς στο κυβερνητικό προφίλ τέσσερις μήνες πριν το πολιτικό ορόσημο των ευρωεκλογών και για αυτό ο πρωθυπουργός έσπευσε χθες να υπενθυμίσει ότι η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας έχει σταθεί διαχρονικά στο πλευρό των ανθρώπων του πρωτογενούς τομέα. “Με αφορμή τις τελευταίες αγροτικές κινητοποιήσεις αξίζει να θυμηθούμε κάτι το οποίο δεν το τονίζουμε αρκετά: ότι αυτή η κυβέρνηση κατάφερε και διατήρησε στην πατρίδα μας τους ίδιους πόρους από την Κοινή Αγροτική Πολιτική όταν αυτοί μειώθηκαν για άλλες χώρες. Θυμάμαι, προσωπικά έκανα αυτή την διαπραγμάτευση.  Και αξίζει να θυμίσουμε επίσης, επειδή οι ευρωεκλογές έχουν και μια ευρωπαϊκή διάσταση και επειδή η Νέα Δημοκρατία είναι πρωταγωνίστρια στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, ότι ήταν το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα το οποίο κατάφερε και έβαλε κάποιους φραγμούς σε ενίοτε υπερβολικές απαιτήσεις και προτάσεις των Σοσιαλιστών και των Πρασίνων. Ποιες ήταν αυτές; Στο όνομα της αναζητούμενης και επιθυμητής οικολογικής μετάβασης της γεωργίας, να περιοριστούν πολύ οι εκτάσεις που καλλιεργούνται, να μειωθούν ενισχύσεις, να αυστηροποιηθούν οι τρόποι παραγωγής. Για όλα αυτά, για τα οποία σήμερα εν πολλοίς δικαιολογημένα διαμαρτύρονται οι Ευρωπαίοι αγρότες. Γιατί η  πράσινη μετάβαση είναι απαραίτητη, αλλά ειδικά στον πρωτογενή τομέα πρέπει να γίνει με προσοχή και με μέτρο”, τόνισε, στην ομιλία του στην εκδήλωση για την παρουσίαση του βιβλίου του Δημήτρη Τσιόδρα.

Σε χρόνο παράλληλο, το μήνυμα που εκπέμπεται από κυβερνητικά στελέχη έχει ως αναφορά-κλειδί ότι οι πόροι δεν είναι ανεξάντλητοι και για αυτό δεν εξετάζονται επιπρόσθετα μέτρα στήριξης, μετά το…πακέτο που ανακοίνωσε από βήματος Βουλής ο πρωθυπουργός.

“Το συνολικό κόστος των μέτρων ανέρχεται στα 150 εκατομμύρια ευρώ για το ζήτημα του ενεργειακού κόστους και 82 εκατομμύρια ευρώ για την επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο…Έχουμε δεσμευθεί πως όσο διαρκεί η πληθωριστική κρίση θα στηρίζουμε τα νοικοκυριά και τους επαγγελματίες, με λελογισμένα μέτρα που δεν υπερβαίνουν τις δημοσιονομικές δυνατότητες της χώρας. Η οικονομία της χώρας βελτιώνεται για αυτό και είμαστε σε θέση να διαθέσουμε αυτό το πακέτο μέτρων για την ενίσχυση των αγροτών. Οι πόροι όμως που έχουμε στην διάθεσή μας δεν είναι ανεξάντλητοι για αυτό και δεν εξετάζονται επιπρόσθετα μέτρα”, σημείωσε ο κ. Μαρινάκης, από την αίθουσα της ενημέρωσης των δημοσιογράφων.

“Οι παρεμβάσεις της κυβέρνησης δεν ξεκίνησαν με τις διαμαρτυρίες στη Θεσσαλία. Ο πρωθυπουργός έχει αποδείξει με πράξεις και όχι με επικοινωνιακά σόου ότι είναι δίπλα σε επαγγελματικές ομάδες, μιλάει, ακούει απαντά τα προβλήματα με ρεαλισμό… Είναι υποχρέωση της κυβέρνησης να ακούει τα θέματα των πολιτών, αλλά με το δημοσιονομικό κόστος υπόψιν. Υπάρχουν αιτήματα που ξεπερνούν αυτό το πεδίο, όπως η αναπροσαρμογή της ΚΑΠ και προς αυτή την κατεύθυνση εργάζεται ο πρωθυπουργός και εκτός συνόρων. Είμαστε εδώ, συνεχίζουμε το διάλογο, δεν εκτιμούμε ότι θα φτάσουμε σε πιο έντονες κινητοποιήσεις”, ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, με τα… γαλάζια βλέμματα να είναι πλέον εστιασμένα στο Πολιτιστικό Κέντρο της Νίκαιας στη Λάρισα.

Πηγη: capital.gr