Σχέδιο για Θεσσαλονίκη-Βελιγράδι με τρένο σε έξι ώρες – Δείτε τον χάρτη με τις στάσεις

Ο χάρτης με όλες τις στάσεις του τρένου υψηλής ταχύτητας που σχεδιάζεται και ο ρόλος της Θεσσαλονίκης – Με 12 σταθμούς ο «Ευρωπαϊκός Διάδρομος 10»

Mια «ιστορική νίκη για τα Δυτικά Βαλκάνια» χαρακτήρισε  τον «Ευρωπαϊκό διάδρομο 10»ο υπουργός Κατασκευών, Μεταφορών και Υποδομών της Σερβίας,Γκόραν Βέσιτς, αναφορικά με τη διαδρομή τρένου που θα συνδέει την Αθήνα με το Βελιγράδι, με στάση και στη Θεσσαλονίκη.

Σύμφωνα με τον υπουργό Μεταφορών και Υποδομών της Σερβίας, η συμφωνία μεταξύ Βούτσιτς και Μητσοτάκη για ένταξη της Ελλάδας στο έργο κατασκευής ενός σιδηροδρόμου υψηλής ταχύτητας από τη Βουδαπέστη στη νότια Ευρώπη είναι πολύ σημαντική, γιατί θα αλλάξει τη ζωή των ανθρώπων στη Σερβία και σε άλλες χώρες, διευκολύνοντας μεταφορά ανθρώπων, αλλά κυρίως ταχύτερη μεταφορά εμπορευμάτων και γρήγορη σύνδεση της Σερβίας με τα λιμάνια του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης.

Τις προηγούμενες μέρες, ο Βέσιτς φιλοξένησε τον Έλληνα ομόλογο του, με τον οποίο ταξίδεψε στο Νόβι Σαντ με ένα «γεράκι» (το τρένο υψηλών ταχυτήτων “Soko”) και του έδειξε τα 76 χιλιόμετρα σιδηροδρόμου υψηλής ταχύτητας που είναι ήδη σε λειτουργία και πώς προχωρούν οι εργασίες σε άλλα 108 χιλιόμετρα σιδηροδρομικής γραμμής προς Subotica.

«Έχουμε υπογράψει συμφωνία με τη Βόρεια Μακεδονία για να εμφανιστούμε από κοινού ενώπιον της ΕΕ, για να πάρουμε χρήματα για τη συνέχιση του σιδηροδρόμου υψηλής ταχύτητας προς τα Σκόπια. Κατασκευάζουμε ήδη τον σιδηρόδρομο από τη Νις στο Μπρέστοβατς και στη συνέχεια απομένουν ακόμη 135 χιλιόμετρα Πρέσεβο και 50 χιλιόμετρα από τα σύνορα προς Σκόπια, καθώς θα είχαμε σιδηρόδρομο Σκόπια – Νις – Βελιγράδι – Σουμπότιτσα – Βουδαπέστη. Και από χθες σε αυτό το έργο περιλαμβάνεται και η Ελλάδα», είπε ο Βέσιτς.

Σταυροδρόμι διαδρομών η Θεσσαλονίκη

Ο Σέρβος υπουργός ανέφερε  ότι υπάρχει ήδη σιδηρόδρομος 150 χιλιομέτρων την ώρα στην Ελλάδα, τον οποίο τώρα θα εκσυγχρονίσουν, από την Αθήνα στη Θεσσαλονίκη και θα κατασκευαστεί σιδηρόδρομος από Θεσσαλονίκη έως Ειδομένη, στα σύνορα με τη Βόρεια Μακεδονία, με μήκος περίπου 70 χιλιομέτρων.

«Θα συνεργαστούμε για να συνδέσουμε τη Θεσσαλονίκη με τα Σκόπια. Στη συνέχεια θα έχουμε σιδηρόδρομο υψηλής ταχύτητας μήκους 1.512 χιλιομέτρων από τη Βουδαπέστη στην Αθήνα», τόνισε ο υπουργός Βέσιτς.
Αυτό, πρόσθεσε, σημαίνει ότι σε 13 ώρες ένα γρήγορο τρένο θα ταξιδέψει από την Ουγγαρία, μέσω Σερβίας και Βόρειας Μακεδονίας, στην Ελλάδα.

«Ο κόσμος θα μπορεί να ταξιδεύει γρηγορότερα και θα συνδεθούμε με τα λιμάνια του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης, που είναι το πιο σημαντικό για την ανάπτυξη της οικονομίας. Ο πρόεδρος επεσήμανε ότι η Σερβία είναι έτοιμη να συνεργαστεί με την Ελλάδα για τη μίσθωση των λιμανιών της Πειραιά και Θεσσαλονίκη, γιατί είναι σημαντικό να έχουμε χωρητικότητα λιμένων και αυτό θα συζητηθεί, αλλά ο σιδηρόδρομος είναι προϋπόθεση για αυτό», είπε ο Βέσιτς.
Ακόμη, συμπλήρωσε  ότι θα είναι δυνατή η μετακίνηση με τρένο υψηλής ταχύτητας από το Βελιγράδι στη Θεσσαλονίκη σε περίπου έξι ώρες, χωρίς στάση στα σύνορα, με όλη την άνεση των τρένων, κάτι που θα βελτιώσει πολύ την ποιότητα της ζωής των ανθρώπων.

Όσον αφορά την ολοκληρωμένη είσπραξη διοδίων με την Ελλάδα, ο Βέσιτς είπε ότι στόχος είναι να τεθεί σε ισχύ μέχρι το καλοκαίρι.

Ανέφερε ότι την ερχόμενη εβδομάδα οι εκπρόσωποι των «Σέρβικων Αυτοκινητοδρόμων» θα μεταβούν στην Ελλάδα για να συνομιλήσουν με τις εκεί εταιρείες που συντηρούν τους δρόμους, προκειμένου να ενταθεί η συνεργασία.
«Ξεκινήσαμε αυτή την επικοινωνία νωρίτερα, έγιναν εκλογές στην Ελλάδα και τώρα έχουμε μια πολιτική συμφωνία ότι θα ζωντανέψει η ολοκληρωμένη ηλεκτρονική είσπραξη διοδίων», είπε ο υπουργός Βέσιτς.

Πηγη: voria.gr