Στ. Καλαφάτης: Να μην ψηφίσουμε αψήφιστα – Να μην αφήσουμε άλλους να αποφασίσουν για μας

Επιδιώκουμε μια καθαρή επαναβεβαίωση της πολιτικής υπεροχής της Νέας Δημοκρατίας και της εμπιστοσύνης προς τον Πρωθυπουργό και Πρόεδρό μας Κυριάκο Μητσοτάκη. Ένα αποτέλεσμα που να διασφαλίζει σταθερότητα, συνέχεια, ασφάλεια στην πορεία της χώρας. Να δίνει ώθηση στη μεταρρυθμιστική στρατηγική που έχουμε  δρομολογήσει, έτσι ώστε να αποδώσουν χειροπιαστούς καρπούς οι πολιτικές μας για τη βελτίωση της καθημερινότητας. Αλλά και να υπάρξει στην Ευρωβουλή ισχυρή παρουσία των δυνάμεων και των προσώπων που ξέρουν, θέλουν και μπορούν να  υπηρετούν τα  εθνικά και οικονομικά συμφέροντα της Πατρίδας μας», τονίζει ο Γενικός Γραμματέας της Κ.Ο. της Νέας Δημοκρατίας Βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης Σταύρος Καλαφάτης σε συνέντευξη στην ιστοσελίδα «SpeakNews.gr» και τον δημοσιογράφο Ανδρέα Γερμανό.Και υπογραμμίζει: «Είναι επιτακτική ανάγκη να μην ψηφίσουμε αψήφιστα. Να είμαστε όλοι και όλες παρόντες στις κάλπες. Να μην αφήσουμε άλλους να αποφασίσουν για μας». «Οι κάλπες θα είναι και πάλι άδειες και πρέπει να ξαναγεμίσουν. Αυτός είναι ο άμεσος στόχος μας και ο στόχος αυτός εγγυάται μια πλατιά νίκη της Νέας Δημοκρατίας. Αισιοδοξούμε για το αποτέλεσμα, αλλά δεν εφησυχάζουμε»

Κύριε Καλαφάτη, καθώς μπήκαμε στην τελική φάση για τις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου, διαπιστώνουμε μια ιδιαίτερη σπουδή από όλα τα κόμματα. Ανησυχείτε για το αποτέλεσμα;

Οι ευρωεκλογές έχουν ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, καλά γνωστά, ιστορικά διαπιστωμένα. Επιπλέον, οι φετινές είναι οι πέμπτες σε ένα χρόνο. Οφείλουμε να κατανοήσουμε τα δεδομένα αυτά και να κινηθούμε για την ευρύτερη δυνατή συμμετοχή. Οι κάλπες θα είναι και πάλι άδειες και πρέπει να ξαναγεμίσουν. Αυτός είναι ο άμεσος στόχος μας και ο στόχος αυτός εγγυάται μια πλατιά νίκη της Νέας Δημοκρατίας. Από την πλευρά μας, αισιοδοξούμε για το αποτέλεσμα, αλλά δεν εφησυχάζουμε.

Τι διακυβεύεται στις εκλογές του Ιουνίου  αφού το όποιο αποτέλεσμα δεν θα αλλάξει κάτι το πρόγραμμα διακυβέρνησης της χώρας;

Ας δούμε τι επιδιώκουν τα κόμματα της Αντιπολίτευσης και τι η Παράταξή μας. Τα δύο πρώτα έστησαν καυγά για την ιεραρχική κατάταξη τους στην Αντιπολίτευση. Από εκεί και πέρα, όλα μαζί, από την ακροδεξιά ως την αριστερά, ζητούν ένα αποτέλεσμα που να αμφισβητεί και να κλονίζει τη διακυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη και της Νέας Δημοκρατίας. Ζητούν αστάθεια, αβεβαιότητα, ανασφάλεια. Ζητούμε επαναβεβαίωση της πολιτικής υπεροχής της Νέας Δημοκρατίας και της εμπιστοσύνης προς τον Πρωθυπουργό, ώστε να συνεχιστεί η μεταρρυθμιστική στρατηγική μας, η βελτίωση της καθημερινότητας, η οικονομική και αμυντική αναβάθμιση της Πατρίδας μας.  Ζητούμε, ταυτόχρονα, να είναι ισχυρή η παρουσία στην Ευρωβουλή των δυνάμεων που πιστεύουν στο ευρωπαϊκό όραμα, που θέλουν και μπορούν να ανταποκριθούν στις μεγάλες προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει η Ευρωβουλή στην επόμενη πενταετία. Ιδίως μάλιστα στις προκλήσεις για τη στρατηγική και ενεργειακή της αυτονομία, την κλιματική κρίση και την πολιτική προστασία, την ΚΑΠ και την ανταγωνιστικότητα. Επισημαίνω την πρωτοβουλία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για μια κοινή ασπίδα που να προστατεύει ολόκληρη την Ευρώπη από εχθρικά αεροσκάφη, πυραύλους και drones, ένα κοινό αμυντικό σύστημα με ευρωπαϊκούς πόρους.

Τι σας προβληματίζει γενικά και ειδικότερα στη Θεσσαλονίκη και τη Βόρεια Ελλάδα;

Με θλίβει, είναι θλιβερό κατάντημα, η απόπειρα καπηλείας της πίστης, του ανθρώπινου  πόνου, του πατριωτισμού των Ελλήνων. Οι κραυγές που αφενός διαστρεβλώνουν, πολώνουν και διχάζουν  και αφετέρου, αν ποτέ εφαρμόζονταν, θα οδηγούσαν σε αδιέξοδα και βλάβη των εθνικών μας συμφερόντων. Όλα αυτά που αποβαίνουν τελικά σε βάρος της Ελλάδας, της εθνικής ενότητας και της εθνικής μας αυτοπεποίθησης. Γι΄αυτό είναι επιτακτική ανάγκη να μην ψηφίσουμε αψήφιστα. Να είμαστε όλοι και όλες παρόντες στις κάλπες. Να μην αφήσουμε άλλους να αποφασίσουν για μας.

Φοβάστε ότι τα καθημερινά προβλήματα και ειδικά η ακρίβεια οδηγούν τον κόσμο στην αποχή ή σε ψήφο τιμωρίας προς την κυβέρνηση της Ν.Δ.

Η ακρίβεια είναι ένα πανευρωπαϊκό πρόβλημα, το πιο σοβαρό που αντιμετωπίζουμε σήμερα όλοι κι ακόμη περισσότερο οι πιο αδύναμοι. Οι αντιπολιτευόμενοι το βλέπουν σαν βούτυρο στο ψωμί τους και ζητούν από τους πολίτες να στείλουν μήνυμα διαμαρτυρίας. Φτάνουν στο σημείο να ισχυρίζονται ότι έχουν -αυτοί και μόνο σε ολόκληρη την Ευρώπη- τη λύση στο τσεπάκι. Μπορεί, όμως, να εφαρμοστούν αυτά που λένε; Ποιο θα ήταν το κόστος τους και πως θα καλύπτονταν, από που θα βρίσκονταν και ποιές συνέπειες θα προκαλούσαν; Ποιοι φόροι θα αυξάνονταν και ποιες κοινωνικές δαπάνες θα κρύβονταν; Ποια λύση εφαρμόστηκε από οποιαδήποτε ευρωπαϊκή κυβέρνηση και αποκλείστηκε στη χώρα μας; Η αλήθεια είναι ότι από την πρώτη στιγμή κινούμαστε σε κάθε δυνατή κατεύθυνση για την επίτευξη του μέγιστου δυνατού αποτελέσματος: Βελτίωση των εισοδημάτων, (αυξήσεις στον κατώτατο μισθό, τις συντάξεις και τους μισθούς του Δημοσίου) πάταξη της αισχροκέρδειας με πρωτόγνωρης έκτασης ελέγχους και αυστηρά πρόστιμα, νομοθετικές ρυθμίσεις απέναντι σε χρόνιες παθογένειες της αγοράς, πρωτοβουλίες για τη συγκράτηση των τιμών.

Είστε ένας έμπειρος πολιτικός που κινείται ανάμεσα στον κόσμο και τους ψηφοφόρους της Ν.Δ. Ποιο είναι το συμπέρασμα από τις συζητήσεις που κάνετε;

Οφείλω να πω -για να είμαστε ειλικρινείς- ότι δεν λείπουν ούτε τα επιμέρους παράπονα ούτε οι επιμέρους διαφωνίες. Δεν διεκδικούμε το αλάθητο. Δεν αρνούμαστε ούτε λάθη που έγιναν, ούτε δυσκολίες που μπορεί να προκύπτουν στο δρόμο μας. Το απέδειξε, άλλωστε, πολλές φορές ως τώρα ο ίδιος ο Πρωθυπουργός. Συζητώντας ωστόσο με ανθρώπους όλων των ηλικιών, το συμπέρασμα είναι κοινό. Δεν υπάρχει πολιτικός αρχηγός πέρα από τον Κυριάκο Μητσοτάκη και δεν υπάρχει πολιτική δύναμη πέρα από τη Νέα Δημοκρατία που μπορούν να αναλάβουν την ευθύνη για τη διακυβέρνηση του τόπου. Δεν αμφισβητείται η αποτελεσματικότητα της οικονομικής πολιτικής μας. Ούτε η ανάγκη συνέχισης της μεταρρυθμιστικής στρατηγικής μας για την αναβάθμιση της υγείας και της παιδείας, την τόνωση της ασφάλειας, την ψηφιοποίηση του κράτους και τελικά τη βελτίωση της καθημερινότητας. Κανένας δεν αρνείται  το γεγονός ότι η Ελλάδα γίνεται σήμερα πιο ισχυρή οικονομικά, γεωπολιτικά και αμυντικά, αλλά και πιο συνεκτική κοινωνικά.