Στα 40 εκατ. ευρώ η επένδυση της JTI για το εργοστάσιο στην Ξάνθη

Το 2023 η JTI αύξησε κατά 2% την παραγωγή, που πλέον αγγίζει τα 5 δισ. τσιγάρα ετησίως

«Ισχυρή και σαφή επιβεβαίωση της ψήφου εμπιστοσύνης της JTI προς την Ελλάδα» συνιστά, όπως τονίζεται στη σχετική ανακοίνωση, η επένδυση της εταιρείας στη ΣΕΚΑΠ, η οποία μέχρι σήμερα αγγίζει τα 40 εκατ. ευρώ και αξιοποιήθηκε «για τον μετασχηματισμό της ΣΕΚΑΠ σε σύγχρονη παραγωγική μονάδα, την προσθήκη νέων γραμμών παραγωγής, την ανάπτυξη των εξαγωγών και την απόδοση “πράσινης” κατεύθυνσης» στο εργοστάσιο της Ξάνθης.

Το 2023 η JTI αύξησε κατά 2% την παραγωγή, που πλέον αγγίζει τα 5 δισ. τσιγάρα ετησίως. Το ποσοστό αυτό προστίθεται στην «ήδη σημαντική αύξηση» της παραγωγής κατά 112% που είχε κλειδώσει η JTI την περίοδο 2020-2022, σημειώνει η εταιρεία. Επίσης, το 2023 το 75% της παραγωγής του εργοστασίου εξήχθη σε 9 αγορές της Ε.Ε. με το υπόλοιπο 25% να διατίθεται στην εγχώρια αγορά.

Συμβολή στη Βιωσιμότητα

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η μέχρι σήμερα επένδυση του Ομίλου συντάσσεται με τον στόχο αειφορίας της Ελληνικής Οικονομίας καθώς η JTI συνεισφέρει σε ετήσια βάση πάνω από 2% του συνόλου των Δημοσίων Εσόδων μέσω της απόδοσης του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης και του ΦΠΑ καπνού. Παράλληλα, επισημαίνεται, «η JTI συνεχίζει να στηρίζει τον αγροτικό τομέα, σημειώνεται στην ανακοίνωση, με τη συνεχή και συνεπή προμήθεια ελληνικών καπνών υψηλής ποιότητας και να υποστηρίζει μέσα από τις επιχειρηματικές της δραστηριότητες 50.000 οικογένειες στη χώρα. Σήμερα, η JTI απορροφά περίπου το 1/3 της συνολικής εγχώριας παραγωγής καπνού για την παραγωγή των προϊόντων της εταιρείας διεθνώς, το οποίο «μεταφράζεται» σε ποσοστιαία αύξηση κατά 50% σε σχέση με το 2020».

Σύμφωνα με την εταιρεία, σημαντική ήταν και το 2023 η συμβολή της JTI Ελλάδας στην αγορά εργασίας: «Παρέχει 300 υψηλής ποιότητας άμεσες θέσεις εργασίας, ενώ η πρόσφατη επέκταση της επένδυσης στα προϊόντα θερμαινόμενου καπνού αύξησε το δυναμικό της κατά 35%. Η αφοσίωση της JTI στον τομέα της απασχόλησης επιβεβαιώνεται μέσω της συνεχούς – από το 2013 – αναγνώρισης από το Top Employers Institute ως “Κορυφαίος Εργοδότης στην Ελλάδα”. Φέτος, η JTI πιστοποιήθηκε ως ένας από τους 3 πρώτους Κορυφαίους Εργοδότες στη χώρα».

Η δραστηριότητα της JTI αφορά και στην επίδρασή της στο περιβάλλον. Η εταιρεία έκανε, όπως τονίζει στην ανακοίνωσή της, ένα σημαντικό βήμα στην Ελλάδα την τριετία 2020- 2023, περιορίζοντας κατά 80% τις εκπομπές αερίων Θερμοκηπίου στη μονάδα παραγωγής της στην Ξάνθη. Η κατανάλωση 100% πράσινης ηλεκτρικής ενέργειας μειώθηκε κατά 60%, η χρήση νερού περιορίστηκε κατά -80% και η Διαχείριση Αποβλήτων κατά -36% με 100% διαχείριση των παραγόμενων αποβλήτων σε ανακύκλωση και ανάκτηση σε ενέργεια.

«Η διαρκής επένδυση της JTI στην Ελλάδα αποτελεί σημαντικό πυλώνα της ανάπτυξής της στη χώρα και συνιστά μια πρόδηλη αναγνώριση της ανάγκης για επέκταση και ενίσχυση των δραστηριοτήτων της εταιρείας σε νέους τομείς όπως η πρόσφατη επένδυση στην κατηγορία των προϊόντων τεχνολογίας θερμαινόμενου καπνού με το Ploom», αναφέρει η διευθύντρια Εταιρικών Υποθέσεων και Επικοινωνίας της JTI Hellas, Γεωργία Καρούντζου, και προσθέτει: «H διατήρηση της πρωτοπορίας της JTI στον κλάδο του καπνού με τη συνεχή δέσμευσή μας για καινοτομία και βιώσιμη ανάπτυξη προσδίδει στρατηγικό χαρακτήρα στο επενδυτικό μας πρόγραμμα».