Σταϊκούρας από Θεσσαλονίκη: Πρόσθετα μέτρα για τα κυκλοφοριακά προβλήματα λόγω του Flyover

Ο υπουργός δήλωσε ότι τις επόμενες ημέρες θα αναληφθούν πρόσθετες πρωτοβουλίες για να περιοριστεί, όσο είναι εφικτό, το πρόβλημα

Νέες πρόσθετες πρωτοβουλίες για να περιοριστούν τα προβλήματα στην κυκλοφορία εξαιτίας των εργασιών του Flyover προανήγγειλε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστος Σταϊκούρας από τη Θεσσαλονίκη.

Μιλώντας στην εκδήλωση: «Ο Δρόμος προς την Ανάκαμψη», που διοργάνωσαν η Νέα Δημοκρατία και το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα στη Θεσσαλονίκη, για το πολυδιάστατο θετικό αποτύπωμα του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας στην οικονομία και την κοινωνία, ο υπουργός σημείωσε χαρακτηριστικά ότι «η υλοποίηση μεγάλων δημόσιων  έργων επιφέρει – παροδικά – ταλαιπωρία στην καθημερινότητα των πολιτών».

«Υλοποιούμε στοχευμένες κινήσεις, και διαρκώς τις εξελίσσουμε, σε ένα φαινόμενο που είναι δυναμικό. Τις επόμενες ημέρες θα αναληφθούν πρόσθετες πρωτοβουλίες για να περιοριστεί, όσο είναι εφικτό, το πρόβλημα», υπογράμμισε.

Όπως είπε ο κ. Σταϊκούρας η κατασκευή της Ανατολικής Εσωτερικής Περιφερειακής της Θεσσαλονίκης (Flyover) είναι ένα χρήσιμο και αναγκαίο έργο για την πόλη. «Και αυτό γιατί από τη νέα περιφερειακή οδό Θεσσαλονίκης θα μπορούν να διέρχονται – ελεύθερα διοδίων – 10.000  οχήματα ανά ώρα, όταν σήμερα διέρχονται 5.000 οχήματα, ενώ, παράλληλα, αυξάνεται το επίπεδο οδικής ασφάλειας και μειώνεται το περιβαλλοντικό αποτύπωμα».

Ο υπουργός επανέλαβε ότι το Μετρό Θεσσαλονίκης θα λειτουργήσει το Νοέμβριο του 2024. Όπως σημείωσε, «πρόκειται για ένα από τα πιο σύγχρονα Μετρό στην Ευρώπη, αφού διαθέτει τα πλέον καινοτόμα συστήματα και τις πιο απαιτητικές προδιαγραφές ποιότητας, λειτουργικότητας και ασφάλειας».

Για την ανανέωση του στόλου των λεωφορείων σημείωσε ότι ο συνολικός σχεδιασμός προβλέπει την προμήθεια 1.300 λεωφορείων αντιρρυπαντικής τεχνολογίας έως το τέλος της τετραετίας.

«Υλοποιείται ήδη η ανανέωση του υφιστάμενου γερασμένου στόλου, με την προμήθεια 550 νέων οχημάτων μηδενικών ρύπων, ηλεκτρικών και φυσικού αερίου, σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Τα πρώτα 250 λεωφορεία αναμένεται να κυκλοφορήσουν τέλος Απριλίου του 2024, εκ των οποίων τα 110 στη Θεσσαλονίκη».

Τόνισε επίσης ότι δρομολογήθηκαν, πριν περίπου 10 ημέρες, οι διαδικασίες για την δεύτερη φάση του διαγωνισμού προμήθειας επιπλέον 650 λεωφορείων αντιρρυπαντικής τεχνολογίας. «Ο σχετικός διαγωνισμός αναμένεται να ξεκινήσει μέσα στο 1ο εξάμηνο του 2024», σύμφωνα με τον υπουργό.

Ταυτόχρονα, δρομολογείται, όπως τόνισε ο κ. Σταϊκούρας, «η προμήθεια 250 λεωφορείων 10 ετών ή νεότερα, για τα επόμενα 10+1 έτη στη Θεσσαλονίκη, με τη δημοσίευση του διαγωνισμού να αναμένεται μέσα στον επόμενο μήνα».

Παράλληλα, ολοκληρώθηκε ο διαγωνισμός μέσω ΑΣΕΠ, για την πρόσληψη 150 οδηγών.

«Το αποτέλεσμα είναι ο αριθμός των λεωφορείων που κυκλοφορούν στους δρόμους της Θεσσαλονίκης να έχει αυξηθεί σημαντικά. Συγκεκριμένα, από 245 λεωφορεία του ΟΑΣΘ τον περασμένο Δεκέμβριο, σήμερα προσεγγίζουμε και, ενίοτε, ξεπερνούμε τα 300 λεωφορεία. Πρόσθετα, ο ΟΣΕΘ επιβεβαίωσε την αυξητική τάση στις επικυρώσεις εισιτηρίων της αστικής συγκοινωνίας (ΟΑΣΘ και ΚΤΕΛ). Συγκεκριμένα, το 2023, έγιναν 9,6 εκατομμύρια επικυρώσεις εισιτηρίων, 69% περισσότερες από το 2022», κατάληξε.

Πηγη: voria.gr