Πυρετός στα μπλόκα των αγροτών – Αποφασίζουν για τις επόμενες κινήσεις τους

Οι αγρότες βρίσκονται σε αναβρασμό καθώς σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις που κάνουν τα μέτρα δεν φτάνουν για να αντιμετωπίσουν το αυξημένο κόστος παραγωγής

Πυρετώδεις είναι οι διαβουλεύσεις στις τάξεις των αγροτικών μπλόκων. Αμέσως μετά το πέρας της συνάντησης της 15μελής επιτροπής των αγροτών με τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου τα τηλέφωνα των εκπροσώπων τους πήραν φωτιά προκειμένου να ξεκινήσει ένας πρώτος κύκλος ενημέρωσης με όσα διαμείφθηκαν στην συνάντηση και να γίνει μια πρώτη επεξεργασία των μέτρων που εξήγγειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Στη συνέχεια τα μέλη της επιτροπής αναχώρησαν από την Αθήνα για τα κατά τόπους μπλόκα προκειμένου να γίνει αναλυτική ενημέρωση.

Διαβάστε: Ναι μεν αλλά από τους αγρότες για τα μέτρα Μητσοτάκη – «Θα αποφασίσουμε στα μπλόκα»

Ήδη από το απόγευμα της Τρίτης ξεκίνησαν οι συνελεύσεις στα μπλόκα, ενώ σήμερα αναμένεται να πραγματοποιηθεί μια μεγάλη σύσκεψη των Θεσσαλών αγροτών στον Πλατύκαμπο.

Οι αγρότες βρίσκονται σε αναβρασμό καθώς σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις και υπολογισμούς που κάνουν τα μέτρα δεν φτάνουν για να αντιμετωπίσουν το αυξημένο κόστος παραγωγής.

Ο κ. Ρίζος ΜαρούδαςΠρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας, δήλωσε στην Voria.gr ότι ήδη στις συνελεύσεις που πραγματοποιούνται στα μπλόκα το κλίμα είναι υπέρ της συνέχισης των κινητοποιήσεων. «Δεν είμαστε ικανοποιημένοι, ήδη αυτό που συζητάμε και οι πρώτες αποφάσεις που υπάρχουν είναι να συνεχίσουμε τον αγώνα μας. Θα συντονιστούμε εντός των επόμενων ωρών και με τα υπόλοιπα μπλόκα ώστε να οργανώσουμε τις επόμενες κινήσεις μας». Σύμφωνα με τον κ. Μαρούδα όλα είναι στο τραπέζι, ακόμη και η κάθοδος των τρακτέρ στην Αθήνα.

Στο ίδιο μήκος κύματος, από το μπλόκο Νέων Μουδανιών και των αγροτών της Χαλκιδικής ο κ. Φιλοκλής Κοτζιάς επισημαίνει στην Voria.gr ότι το κλίμα που έχει διαμορφωθεί μετά τα όσα ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός είναι υπέρ της συνέχισης του αγώνα. «Θα μείνουμε στο μπλόκο, θα συνταχθούμε με τις αποφάσεις που θα παρθούν καθώς τα αιτήματα είναι κοινά για όλους» τόνισε.

Από την πλευρά τους οι αγρότες της Επανομής στην Ανατολική Θεσσαλονίκη δηλώνουν αγανακτισμένοι και εξοργισμένοι. Χαρακτηρίζουν ψίχουλα τα μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός και ετοιμάζονται για δυναμικές κινητοποιήσεις. Ο κ. Γρηγόρης Στύλος, εκπρόσωπος των αγροτών της περιοχής αναφέρει στην Voria.gr πως ο αγροτικός κόσμος της Επανωμής έχει εξαγριωθεί και ότι η απάντηση στα όσα εξήγγειλε ο πρωθυπουργός θα δοθεί με κλιμάκωση του αγώνα και δυναμικές κινητοποιήσεις, με αφετηρία την Πέμπτη όπου σχεδιάζεται κάθοδος με τα τρακτέρ και αποκλεισμός του αεροδρομίου “Μακεδονία”.

Ο κ. Γιώργος ΣιδηρόπουλοςΠρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Γιαννιτσών κινείται σε πιο ήπιους τόνους σημειώνοντας ότι το κλίμα στις τάξεις των αγροτών της περιοχής όπως χαρακτηριστικά λέει «δεν είναι το καλύτερο αλλά δεν είναι και το χειρότερο απέναντι στα μέτρα που εξαγγέλθηκαν». Όπως επισημαίνει, ένα από τα θετικά των όσων ειπώθηκαν από τον Πρωθυπουργό είναι ότι άφησε ανοιχτό το περιθώριο για περαιτέρω διάλογο για τη θεσμοθέτηση ενός μέτρου σχετικά με τον ειδικό φόρο κατανάλωσης. «Μας είπε, αν και δεν δεσμεύτηκε, ότι θα έχουμε μια επιστροφή φόρου πετρελαίου και εφόσον πάνε καλά τα οικονομικά του κράτους, αυτή θα είναι μεγαλύτερη». Αναφορικά με το ηλεκτρικό ρεύμα ο κ. Σιδηρόπουλος αναφέρει: «έδωσε το λιγότερο που μπορούσε να χάσει το κράτος κόβοντας εν μέρει κάποιος κέρδος από τους 4 παρόχους».

Ο Πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Γιαννιτσών υπογραμμίζει πως οι αγρότες της περιοχής θα προχωρήσουν σε γενική συνέλευση, θα γίνει αναλυτική ενημέρωση για τα μέτρα και στη συνέχεια θα αποφασίσουν πως θα κινηθούν, αν και όπως λέει είναι λογικό μετά από τόσες ημέρες στο δρόμο να υπάρχει μια κόπωση.

Σημειώνει ότι θα υπάρξουν συλλογικές αποφάσεις και ενδεχομένως να πραγματοποιηθεί και μια συνέλευση με όλα τα μπλόκα της Κεντρικής Μακεδονίας.

Από την πλευρά της κυβέρνησης διαμηνύεται σε όλους τους τόνους πως πέραν των μέτρων που ανακοινώθηκαν από τον Πρωθυπουργό στη συνάντηση με την 15μελή επιτροπή των αγροτών δεν υπάρχουν άλλα δημοσιονομικά περιθώρια για επιπλέον παρεμβάσεις.

Πηγη: voria.gr