Ν. Κεραμέως: Μέχρι σήμερα έχουν ψηφίσει επιστολικά 65.000 άτομα

Στα βήματα εκσυγχρονισμού της δημόσιας διοίκησης λληνικού που έχουν συντελεστεί τα τελευταία χρόνια στάθηκε η υπουργός Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως από το βήμα της εκδήλωσης του Economist και συγκεκριμένα στο σκέλος που αφορούσε πως η τοπική αυτοδιοίκηση, ο πολιτισμός, ο τουρισμός αλλά και επιχειρηματικότητα μπορούν να συμβάλλουν στην ανάπτυξη της χώρας.Συγκεκριμένα η υπουργός Εσωτερικών αφού σημείωσε ότι ήδη έχουν γίνει πολλά βήματα στο πεδίο του εκσυγχρονσιμού της δημόσιας διοίκησης υπογράμμισε ότι το κράτος πρέπει να εξελίσσεται ψηφιακά, να έχει θεσμική σταθερότητας και την ίδια στιγμή να εφαρμόζει δράσεις που βοηθούν τον μετασχηματισμό του δημοσίου τομέα.Σε ό,τι αφορά το σκέλος της διαφάνειας, η κυρία Κεραμέως τόνισε ότι έχει θεσπιστεί το εθνικό συμβούλιο πολυεπίπεδης διακυβέρνησης για την βέλτιστη κατανομή των αρμοδιοτήτων των δημοσίων υπαλλήλων, ενώ σε ό,τι αφορά τον ψηφιακό μετασχηματισμό έφερε μεταξύ άλλων το παράδειγμα της επιστολικής ψήφου, που όπως είπε μέσω ψηφιακής πλατφόρμας ο πολίτης μπορούσε να εγγραφεί σε 4 λεπτά. Είναι χαρακτηριστικό εξάλλου ότι μέχρι σήμερα έχουν ψηφίσει 65.000 ήδη επιστολικά.
Για το Rebranding του δημοσίου, όπως είπε χαρακτηριστικά η κυρία υπουργός , στόχος είναι το κράτος να αντιλαμβάνεται και να διευκολύνει τον πολίτη. Με γνώμονα αυτό θα υπάρχει μηχανισμός αποτίμησης της λειτουργίας του κράτους από τον ίδιο τον πολίτη. Για παράδειγμα, με την έξοδο από τα ΚΕΠ ο πολίτης θα ειδοποιείται στο κινητό με μήνυμα προκειμένου να απαντάει σε συγκεκριμένες ερωτήσεις αναφορικά με τον βαθμό ικανοποίησης από τις συγκεκριμένες δομές του κράτους.

Στην παρέμβαση του ο Δήμαρχος Αθηναίων Χάρης Δούκας επεσήμανε ότι το κλειδί μιας αναπτυξιακής στρατηγικής δεν είναι μόνο οι ποσοτικοί στόχοι, αλλά και οι στόχοι της βιώσιμης ανάπτυξης σε ένα συμπεριληπτικό πλαίσιο εστιάζοντας μεταξύ άλλων στο φεστιβάλ του δήμου Αθηναίων που τρέχει αυτό το διάστημα. Όπως είπε , πλέον το This is Athens αγκαλιάζει όλες τις γειτονιές και τις πλατείες της Αθήνας αλλά και όλες τις κοινωνικές ομάδες.

Ειδική μνεία έκανε για τις δράσεις του δήμου στο μέτωπο της καταπολέμησης της ενεργειακής φτώχειας με τη δημιουργία φωτοβολταϊκών πάρκων σε Μαραθώνα και Φυλή, με στόχο να ωφεληθούν νοικοκυριά που έχουν ανάγκη, αλλά και στην ανάγκη να διευρυνθούν τα οικονομικά έσοδα του δήμου, προκειμένου όπως είπε, η Αθήνα να ανταποκριθεί στην επισκεψιμότητα των 7,5 εκατομμυρίων τουριστών.

Δίνουμε έμφαση στον τουρισμό αλλά να αυξάνεται με βιώσιμο τρόπο σημείωσε ο κ. Δούκας και ανάφερε ότι άμεσα ολοκληρώνεται η μελέτη φέρουσας ικανότητας της Αθήνας προκειμένου να καταγραφεί η παρούσα εικόνα της επισκεψιμότητας. Όπως είπε τα 7.5 εκατομμύρια επισκέπτες αφήνουν στον δήμο 0,4 ευρώ ο καθένας τους, στη διάρκεια της παραμονής τους στην πόλη, όταν από το τέλος διαμονής των 10 ευρώ την ημέρα στα 5άστερα ξενοδοχεία, ο δήμος δεν λαμβάνει τίποτα.

Από την πλευρά του ο Σταύρος Μπένος πρόεδρος του σωματείου Διάζωμα στάθηκε στην σημασία του πολιτισμού, ως οικονομικού πόρου που δεν έχει αξιοποιηθεί από την Ελλάδα όσο θα έπρεπε, όπως είπε. Μάλιστα υπογράμμισε ότι η δράση του Διαζώματος στην Ήπειρο μπορεί να αποτελέσει και οδηγό βέλτιστων πρακτικών και για άλλες περιοχές της Ελλάδας.

Τέλος στην παρέμβαση της η υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά της στάθηκε στην σημασία των μικρομεσαίων τουριστικών επιχειρήσεων, επισημαίνοντας ότι αυτές συμβάλλουν στην τοπική αλλά και πολιτιστική ανάπτυξη των περιοχών της χώρας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ