Μπραντ Πιτ: Ο σκηνοθέτης Εντ Ζούικ μίλησε για τους τσακωμούς του με τον ηθοποιό στα γυρίσματα των «Θρύλων του Πάθους»

«Δεν ξέρω ποιος φώναξε πρώτος, ποιος έβρισε ή ποιος πέταξε την πρώτη καρέκλα. Εγώ, ίσως;» λέει ο σκηνοθέτης του «Legends of the Fall»

Ο Μπραντ Πιτ επικρίθηκε από τον σκηνοθέτη Εντ Ζούικ για την «ασταθή» συμπεριφορά στα γυρίσματα της γουέστερν ταινίας «Legends Of The Fall» του 1994.

Σε ένα απόσπασμα από τα νέα του απομνημονεύματα, «Hits, Flops, and Other Illusions: My Fortysomething Years in Hollywood», ο 71χρονος Ζούικ μίλησε για τη δύσκολη σχέση του με τον 60χρονο καρδιοκατακτητή του Χόλιγουντ.

Ο σκηνοθέτης έγραψε ότι ο Πιτ «μπορεί να γίνει ευμετάβλητος όταν εκνευρίζεται», όπως αναφέρει το απόσπασμα που δημοσιεύει το Vanity Fair, και «γινόταν νευρικός κάθε φορά που επρόκειτο να γυρίσει μια σκηνή που απαιτούσε να δείξει βαθιά συναισθήματα».

Θυμήθηκε έναν από τους «καυγάδες» τους στα γυρίσματα γράφοντας: «Δεν ξέρω ποιος φώναξε πρώτος, ποιος έβρισε ή ποιος πέταξε την πρώτη καρέκλα. Εγώ, ίσως; Αλλά όταν κοιτάξαμε ψηλά, το συνεργείο είχε εξαφανιστεί. Και δεν ήταν η τελευταία φορά που συνέβη αυτό».

Ο Πιτ υποδύθηκε τον Τρίσταν Λούντλοου μετά την αποχώρηση του Τομ Κρουζ από τον ρόλο, αν και ο ατζέντης του φέρεται να τηλεφώνησε στον Ζούικ μετά την πρώτη ανάγνωση του σεναρίου «για να πει ότι ο Μπραντ ήθελε να παραιτηθεί».

Ο παραγωγός Μάρσαλ Χέρσκοβιτς τον έπεισε τελικά να παραμείνει.

«Ήταν το πρώτο προμήνυμα για τις βαθύτερες πηγές συναισθημάτων που αναβλύζουν μέσα στον Μπραντ. Φαίνεται χαλαρός στην αρχή, αλλά μπορεί να γίνει ευμετάβλητος όταν εκνευρίζεται, όπως μου υπενθύμισαν περισσότερες από μία φορές καθώς άρχισαν τα γυρίσματα και παίρναμε ο ένας τα μέτρα του άλλου», γράφει ο σκηνοθέτης στο βιβλίο του.

Και συνεχίζει: «Μερικές φορές, ανεξάρτητα από το πόσο έμπειρος ή ευαίσθητος είσαι ως σκηνοθέτης, τα πράγματα απλά δεν λειτουργούν. Οι ιδέες του για τον Τριστάν διέφεραν από τις δικές μου».

«Ο Μπραντ είχε μεγαλώσει με άντρες που συγκρατούσαν τα συναισθήματά τους, εγώ πίστευα ότι το νόημα του μυθιστορήματος [“Legends of the Fall”] ήταν ότι η ζωή ενός άντρα ήταν το άθροισμα των θλίψεων του… Ωστόσο, όσο περισσότερο πίεζα τον Μπραντ να αποκαλύψει τον εαυτό του, τόσο περισσότερο αντιστεκόταν. Έτσι, συνέχισα να πιέζω και ο Μπραντ αντιστάθηκε» αναφέρει ο Ζουίκ.

Θυμήθηκε μια περίπτωση που έδωσε στον Πιτ μια οδηγία μπροστά στο συνεργείο, η οποία παραδέχτηκε ότι ήταν «μια ανόητη, ντροπιαστική πρόκληση».

Και συνεχίζει: «Ο Μπραντ μου ανταπέδωσε, επίσης φωναχτά, λέγοντάς μου να κάνω πίσω. Η μελετημένη κίνηση θα ήταν να πω στο συνεργείο να κάνει πέντε λεπτά διάλειμμα και να το συζητήσουμε οι δυο μας. Αλλά εγώ ένιωθα αποφασισμένος και δεν ήμουν διατεθειμένος να υποχωρήσω.

Ήμουν θυμωμένος με τον Μπραντ που δεν με εμπιστευόταν να επηρεάσω την απόδοσή του. Επίσης, για την απροθυμία που είχε δείξει μετά την πρώτη ανάγνωση του σεναρίου. Ποιος ξέρει, μπορεί να έβγαζα τη δική μου αδυναμία να είμαι ευάλωτος.

Αλλά ο Μπραντ δεν επρόκειτο να παραδοθεί χωρίς μάχη. Προς υπεράσπισή του, τον πίεζα να κάνει κάτι που ένιωθε είτε ότι ήταν λάθος για τον χαρακτήρα είτε ότι ήταν πιο “emo” από ό, τι ήθελε να φαίνεται στην οθόνη».

Στη συνέχεια περιέγραψε λεπτομερώς μια στιγμή όπου φέρεται να φώναξαν, να έβρισαν και να πέταξαν καρέκλες.

«Τελικά το συνεργείο συνήθισε τους καβγάδες μας και απομακρύνθηκε και μας άφησε να τα πούμε. “Μισούμε όταν οι γονείς τσακώνονται”, είπε ένας από αυτούς».

Ο Ζούικ μοιράστηκε ότι αν και «ξεσπούσαν» ο ένας στον άλλο, αργότερα «τα έβρισκαν και το εννοούσαν».

Ο σκηνοθέτης συνέχισε δηλώνοντας ότι ο Πιτ είναι «ένας ευθύς, ευθύς άνθρωπος, διασκεδαστικός και ικανός για μεγάλη χαρά. Ποτέ δεν ήταν κάτι λιγότερο από πλήρως αφοσιωμένος στο να δώσει τον καλύτερό του εαυτό».

Όταν η ταινία ολοκληρώθηκε και ο Ζούικ μοιράστηκε την τελική εκδοχή της ταινίας με τον ηθοποιό, έγραψε ότι ο Πιτ «δεν ήταν ευχαριστημένος» και «ένιωσε ότι υποβάθμισα την τρέλα του χαρακτήρα του».

Ο σκηνοθέτης ισχυρίζεται ότι είχε κόψει μόνο ένα πλάνο από μια σκηνή με τον Τριστάν να υποφέρει από πυρετό, αλλά ότι «ήταν ένα πλάνο που αγαπούσε πολύ και θα ήταν αρκετά μικρό για να το αφήσω, και θα έπρεπε να το είχα αφήσει».

Στη συνέχεια, ο Ζούικ πρόσθεσε αστειευόμενος ότι ο Πιτ «ήταν επίσης δυσαρεστημένος όταν το People τον ονόμασε “Πιο σέξι άντρα της χρονιάς”», κάτι για το οποίο δεν παίρνω ούτε τα εύσημα ούτε την ευθύνη».

Στο «Legends of the Fall» ο Πιτ πρωταγωνιστούσε δίπλα στους Άντονι Χόπκνις, Έινταν Κουίν, Τζούλια Όρμοντ και Χένρι Τόμας και βασίστηκε στη νουβέλα του Τζιμ Χάρισον.

Η ταινία, η οποία ήταν υποψήφια για τρία βραβεία Όσκαρ και κέρδισε για τη διεύθυνση φωτογραφάις, παρακολουθεί τρία αδέλφια και τον πατέρα τους που ζουν στις πεδιάδες της Μοντάνα στις αρχές του 20ού αιώνα.

Πηγη: protothema.gr