Θεσσαλονίκη: Τον Μάρτιο πιάνουν δουλειά οι μπουλντόζες για το ThessINTEC – Το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης

Η έκδοση της απόφασης του ΣτΕ ξεκλείδωσε το έργο, αναμένεται η υπογραφή του ΠΔ – Το τεχνολογικό πάρκο από το… μέλλον παίρνει σάρκα και οστά

Η απόφαση του Συμβουλίου της Επικράτειας στις 12 Ιανουαρίου δίνει το πράσινο φως, ενώ το προς υπογραφή Προεδρικό Διάταγμα θα ξεκλειδώσει το έργο για το πολυσυζητημένο επιστημονικό και τεχνολογικό πάρκο 4ης γενιάς, ThessINTEC, ώστε να περάσει στη φάση της υλοποίησης, με τις μπουλντόζες να πιάνουν δουλειά τον Μάρτιο. Το τεχνολογικό πάρκο, που στοχεύει να αποτελέσει την ελληνική -και Θεσσαλονικιώτικη– εκδοχή της «Silicon Valley» και μαγνήτη για την προσέλκυση καινοτομίας, θα αναπτυχθεί σε ακίνητο 760 στρεμμάτων.

Οι εργασίες θα ξεκινήσουν σε έναν περίπου μήνα προκειμένου να μετατρέψουν την υπάρχουσα βαλτώδη έκταση σε οικόπεδο ώστε σε αυτό να υλοποιηθεί το τεχνολογικό πάρκο που θα είναι βγαλμένο από το… μέλλον και θα αποτελέσει μια ολόκληρη πολιτεία καινοτομίας, στα πρότυπα αντίστοιχων πάρκων των ΗΠΑ και του Ισραήλ.

«Το πιο σημαντικό είναι να κληροδοτήσουμε στους νέους ανθρώπους ένα τεχνολογικό πάρκο 4ης γενιάς, το οποίο βασίζεται στην ιδιωτική πρωτοβουλία και στις συνεργασίες. Στόχος είναι να αποκτήσει διεθνείς διαστάσεις και να πρωταγωνιστήσει στον χώρο της καινοτομίας», ανέφερε μιλώντας στη Voria.gr ο πρόεδρος και CEO του φορέα υλοποίησης του project και πρώην πρόεδρος του ΣΒΕ, Νίκος Ευθυμιάδης.

Σύμφωνα με τον κ. Ευθυμιάδη, ο Μάρτιος είναι μήνας ορόσημο για την έναρξη των εργασιών προκειμένου να δημιουργηθεί το οικόπεδο -οι εργασίες μπορεί να διαρκέσουν περί το ένα έτος- στο οποίο θα δημιουργηθούν όλες οι κτηριακές υποδομές του τεχνολογικού πάρκου.

Για το μεγαλεπήβολο εγχείρημα η χρηματοδότηση της πρώτης φάσης του έργου είναι διασφαλισμένη με 20 εκατ. ευρώ από ιδιωτικούς πόρους και με 35 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης (RRF). Κατά την πρώτη φάση, θα επενδυθούν 50 εκατ. ευρώ για υποδομές και για τα πρώτα κτήρια, ενώ προβλέπεται συμπληρωματική επένδυση 25 εκατ. ευρώ από το ΕΚΕΤΑ και 30 εκατ. ευρώ από ισραηλινό fund.

Συγκεκριμένα, πριν από την έναρξη κατασκευής των κτηρίων, η πρώτη φάση υλοποίησης του έργου περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, έργα αντιπλημμυρικής θωράκισης και διαμόρφωσης του ανάγλυφου, καθώς και έργα υποδομών. Εν συνεχεία θα ξεκινήσει η υλοποίηση των κτηρίων της Α’ Φάσης των έξι mega projects, εμβαδού περίπου 10.000 τ.μ., ενώ παράλληλα θα μπορούν τόσο το ΕΚΕΤΑ, που ενέταξε έργα του με 34 εκατ. ευρώ στο Ταμείο Ανάκαμψης, όσο και οι Ισραηλινοί να αρχίσουν να κατασκευάζουν τις δικές τους δομές.

Αν και το ThessINTEC δεν αναμένεται να λειτουργήσει πριν από την πάροδο περίπου δυόμιση ετών, οι μέτοχοί του έχουν ήδη «πιάσει δουλειά», αφού τα πανεπιστήμια και το ΕΚΕΤΑ έχουν τεθεί επικεφαλής των έξι mega-projects, στους τομείς των υλικών, της νανοτεχνολογίας, της τεχνητής νοημοσύνης, της ενέργειας, των logistics και των έξυπνων πόλεων.