Θεσσαλονίκη – Αμερικανός πρόξενος: Το να ξεχνάς το Ολοκαύτωμα είναι σαν να σκοτώνεις δυο φορές

Ο Τζέρι Ισμαήλ μίλησε στα ελληνικά σε εκδήλωση που έγινε για την κοινότητα των Ρωμανιωτών των Ιωαννίνων, στη μνήμη του Δαυίδ Τιάνο.

Διάλεξη-συζήτηση προς τιμήν του Δαυίδ Τιάνο με θέμα: «Η κοινότητα των Ρωμανιωτών των Ιωαννίνων», διοργάνωσε το προξενείο των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη.

Στην εκδήλωση που πραγηματοποιήθηκε στην Αμερικανική Γωνιά της Θεσσαλονίκης, παραβρέθηκε διαβάζοντας κείμενο στα ελληνικά ο Γενικός Πρόξενος των Η.Π.Α. στη Θεσσαλονίκη, Τζέρι Ισμαήλ.

Ο κ. Ίσμαηλ αναφέρθηκε στον Δαυίδ Τιάνο με εγκωμιαστικά σχόλια. «Η απώλειά του είναι μια έντονη υπενθύμιση, για να αντιμετωπίσουμε τα πιο σκοτεινά κεφαλαία», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «πρέπει να αναγνωρίσουμε τον ρόλο όλων όσοι εργάζονται για τη διατήρηση της ιστορίας και της αλήθειας.
Το να ξεχνάς το Ολοκαύτωμα είναι σαν να σκοτώνεις δυο φορές».

Στην εκδήλωση μίλησαν ο Επίκουρος Καθηγητής Βιβλικών Σπουδών του Τμήματος Θεολογίας στο ΑΠΘ, Τιμολέοντας  Γαλάνης, αλλά και το μέλος Ειδικού Εκαπιδευτικού Προσωπικού για την εβραϊκή γλώσσα στο Τμήμα Θεολογίας του Α.Π.Θ., Χρυσούλα Παπαδόπουλου.

Ο κ. Γαλανής έκανε μια εκτενή ιστορική αναδρομή στην ιστορία και την πορεία των Ρωμανιωτών των Ιωαννίνων, ενώ η κ. Παπαδοπούλου αναφέρθηκε στα διασωθέντα έγγραφα και τις καταγραφές των Ρωμανιωτών και είπε πως σήμερα υπάρχουν πολλοί λίγοι Ρωμανιώτες.

Η εκδήλωση ήταν αφιερωμένη στον Δαυίδ Τιάνο, ο οποίος ήταν υπάλληλος του Αμερικανικού Προξενείου από το 1920. Κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου συνελήφθη και εκτελέστηκε από τις ναζιστικές κατοχικές δυνάμεις, στις 7 Φεβρουαρίου του 1942.

Ρωμανιώτες ονομάστηκαν κατά τους Βυζαντινούς Χρόνους οι Εβραίοι του εγκαταστάθηκαν στον ελλαδικό χώρο και μέχρι τον 15ο αιώνα αποτελούσαν την πλειονότητα του εβραϊκού στοιχείου. Τα μέλη της ρωμανιώτικης κοινότητας υιοθέτησαν την ελληνική γλώσσα, εμπνεύστηκαν από τον τοπικό λαϊκό πολιτισμό και τις παραδόσεις και δημιούργησαν την ελληνο-εβραϊκή παράδοση.

Αδιαμφισβήτητο κέντρο του ρωμανιώτικου εβραϊσμού ήταν τα Ιωάννινα και οι πληροφορίες αναφέρουν πως στην πρωτεύουσα της Ηπείρου υπήρχε συναγωγή ήδη από τον 9ο αιώνα.

Πηγη: voria.gr