Θεσσαλονίκη: Άλμα στις πωλήσεις αυτοκινήτων μέσα σε έναν μήνα

Τι αυτοκίνητα προτίμησαν οι Θεσσαλονικείς – Ποια η εικόνα των πωλήσεων στη Βόρεια Ελλάδα

Με το δεξί μπήκε η νέα χρόνια για τον κλάδο των αυτοκινήτων καθώς τον Ιανουάριο οι πωλήσεις στη Θεσσαλονίκη κατέγραψαν αύξηση κατά 36,7% έναντι του περσινού αντίστοιχου μήνα. Συγκεκριμένα τον πρώτο μήνα του 2024 – παράγοντες της αγοράς ευελπιστούν πως θα έχει εξίσου θετική πορεία η χρονιά που διανύουμε – πωλήθηκαν 905 αυτοκίνητα έναντι 662 έναν χρόνο νωρίτερα.

Ανοδική πορεία ακολούθησαν και οι πωλήσεις αυτοκινήτων όπως προκύπτει από τις μηνιαίες ταξινομήσεις ανά περιοχή του Συνδέσμου Εισαγωγέων Αντιπροσώπων και η Μακεδονία (συνολικά) καθώς ταξινομήθηκαν 491 αυτοκίνητα παρουσιάζοντας αύξηση κατά 8,8% σε σχέση με τον Γενάρη του 2023. Στη Θράκη πουλήθηκαν 136 αυτοκίνητα ,αριθμός αυξημένος κατά 24,7%  σε σχέση με πέρυσι.

Σημειώνεται πως ο πρώτος μήνας του 2024 πανελλαδικά, αναφορικά με τις πωλήσεις αυτοκινήτων ήταν ενισχυμένος έναντι του περσινού Γενάρη, κατά 21,2% καθώς ταξινομήθηκαν 12.752 οχήματα.

Τι αυτοκίνητα επέλεξαν οι Θεσσαλονικείς

Μερίδιο 19,3% συγκέντρωσε η Toyota τον Ιανουάριο, με αποτέλεσμα να βρεθεί στην πρώτη θέση στις επιλογές των Θεσσαλονικέων, με την Suzuki να ακολουθεί με μερίδιο αγοράς που αγγίζει το 11%. Έπονται οι: Peugeot με 10,8%, Opel με 8,2% και Hyundai με 7,1%. Σημειώνεται πως την πρωτοκαθεδρία πέρυσι τον Ιανουάριο στις επιλογές των Θεσσαλονικέων είχε καταλάβει η Hyundai με 17,5%.

Αναφορικά με τα πολυτελή αυτοκίνητα τον Ιανουάριο στη Θεσσαλονίκη πωλήθηκε μια Jaguar, τρεις Porsche, τρία Lexus, ενώ και τα ηλεκτρικά Tesla αρχίζουν να κερδίζουν με αργούς, αλλά σταθερούς, ρυθμούς οπαδούς στη Θεσσαλονίκη καθώς πουλήθηκαν 5 όταν τον περσινό αντίστοιχο μήνα είχε πουληθεί μόλις 1.

Αύξηση 11% στην Ευρώπη

Πάντως, τα νέα για τον κλάδο των αυτοκινήτων τον πρώτο μήνα του έτους είναι άκρως αισιόδοξα για όλη την Ευρώπη. Οι παραδόσεις επιβατικών αυτοκινήτων αυξήθηκαν κατά 11% τον Ιανουάριο, καθώς αυτοκινητοβιομηχανίες όπως η Volkswagen και η Stellantis πήραν ώθηση από το ανεκτέλεστο υπόλοιπο παραγγελιών και η ζήτηση για ηλεκτρικά αυτοκίνητα ανέκαμψε.

Οι ταξινομήσεις νέων οχημάτων αυξήθηκαν σε 1,02 εκατομμύρια μονάδες τον περασμένο μήνα, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Ένωση Κατασκευαστών Αυτοκινήτων. Τα πλήρως ηλεκτρικά οχήματα αποτέλεσαν το 11,9% των συνολικών παραδόσεων, από 10,3% πριν από ένα χρόνο, καθώς οι αυτοκινητοβιομηχανίες προσπαθούν να επανεκκινήσουν την αγορά εν μέσω ενός σκληρού πολέμου τιμών.

Πηγη: voria.gr