Βουτιές ευεξίας στα φυσικά spa της Ελλάδας

Η ελληνική ενδοχώρα είναι σταθερά ικανή να υποστηρίξει τον τουρισμό ευεξίας και να προσφέρει εμπειρίες χαλάρωσης

Πληθώρα ιαματικών πηγών σε ολόκληρη την επικράτεια έχουν αναδειχθεί σε τουριστικό μαγνήτη για εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους που κάθε χρόνο κάνουν μπάνιο για θεραπευτικούς λόγους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πάνω από 750 ιαματικές πηγές έχουν καταγραφεί στην Ελλάδα και το ηφαιστειογενές έδαφος είναι ένας λόγος για αυτήν την πληθώρα πηγών.

Σε αυτό το σκεπτικό, το travel.gr ετοίμασε μια μικρή λίστα με τα φυσικά spa της χώρας, εκεί όπου μπορείτε να απολαύσει κανείς μερικές στιγμές αναζωογόνησης και χαλάρωσης στην αγκαλιά της ελληνικής φύσης.

Αιδηψός

Η Αιδηψός, η μικρή και όμορφη πόλη της βόρειας Εύβοιας αποτελεί έναν από τους πλέον δημοφιλείς προορισμούς στη χώρα για αποδράσεις αναζωογόνησης και ευεξίας. Μην ξεχνάτε ότι οι ιαματικές ιδιότητες των πηγών της είναι γνωστές, ήδη, από την αρχαιότητα με αναφορές σε αυτές από τον Πλούταρχο, τον Αριστοτέλη και άλλους.

Στην Αιδηψό, υπάρχουν πολλά ξενοδοχεία και spa που αξιοποιούν τις ιαματικές πηγές της περιοχής αλλά και οι ελεύθερες Θερμές Πηγές, με το νερό που αναβλύζει από τη γη να διανύει μερικά μέτρα διαβρώνοντας τα βράχια και να καταλήγει σε έναν μικρό καταρράκτη που χύνεται στην κρύα θάλασσα. Ένα σημείο που προσελκύει εδώ και χιλιάδες χρόνια κυριολεκτικά (από την εποχή του Αριστοτέλη) πλήθος κόσμου κάθε ηλικίας που θέλει να απολαύσει τις ιδιότητές του.

Μέθανα

Στα Μέθανα, τη μικρή πόλη του Αργοσαρωνικού, που προσφέρεται για ήρεμες και χαλαρές διακοπές μακριά από όλους και απ’ όλα, μια στενή λωρίδα γης, τα συνδέει με την Πελοπόννησο, στο βορειοανατολικό τμήμα της οποίας και εντοπίζονται. Πόλος έλξης για τους λάτρεις του ιαματικού τουρισμού οι ιαματικές πηγές και τα λουτρά των Μεθάνων, όπου λειτουργούν υδροθεραπευτήρια με θειούχα (χαρακτηριστικό εδώ το γαλακτώδες χρώμα), φυσικά, χλωρονατριούχα (ανάμεσα σε ερείπια ναών) και ραδιούχα νερά. Φημισμένα είναι και τα νερά του Παυσανία, που έχουν πάρει το όνομα του αρχαίου περιηγητή.

Λουτρά Πόζαρ

Στο Δήμο Αλμωπίας της Αριδαίας αναβλύζουν οι ιαματικές πηγές Πόζαρ (από τη σλάβικη ονομασία που σημαίνει φωτιά ή θερμότητα), τα φυσικά, υδάτινα δώρα των οποίων έχουν θερμοκρασία περίπου 37°C και θεωρούνται ιαματικά.

Εδώ, σας δίνετε η επιλογή να διαλέξετε να κάνετε κράτηση για κάποια από τις μικρές εσωτερικές πισίνες (για 1, 6 ή 12 άτομα) ή να προτιμήσετε την εξωτερική πισίνα με τα ιαματικά νερά, όπου ακριβώς δίπλα πέφτει ο καταρράκτης με κρύο νερό. Πολλοί από τους επισκέπτες τολμούν ακόμα και τον χειμώνα να δοκιμάσουν την εξωτερική πισίνα και να εναλλάσσουν το ζεστό με το κρύο νερό.

Λουτρά Αγκίστρου, Σέρρες

Κοντά στα σύνορα με τη Βουλγαρία, 45 χιλιόμετρα από τη λίμνη Κερκίνη, στην άκρη του χωριού Άγκιστρο, αναβλύζουν τα θερμά ιαματικά νερά που έρχονται από το βουνό. Δεν υπάρχει μια μεγάλη πισίνα, αλλά πολλές μικρές πισίνες σε δωμάτια που μπορείτε να κλείσετε μόνο για εσάς και τους φίλους σας. Το νερό έχει θερμοκρασία από 39 ως 41°C και καλό είναι να μη μείνετε πάνω από μισή ώρα.

Τα λουτρά είναι ανοιχτά 24 ώρες το 24ωρο και είναι μοναδική η αίσθηση να μπείτε στο ζεστό νερό ένα βράδυ που έξω θα κάνει κρύο. Απαραίτητες οι κρατήσεις. Μπορείτε να ζητήσετε το παλιό βυζαντινό χαμάμ που είναι πιο ατμοσφαιρικό σε σχέση με τις καινούριες πισίνες.

Λουτρά Ωραίας Ελένης Κορινθίας

Το νερό της πηγής που αναβλύζει σε τρία σημεία στην βάση ενός βράχου, δίπλα στην θάλασσα στα Λουτρά Ωραίας Ελένης στην Κορινθία, είναι μια πηγή γνωστή από την αρχαιότητα στην περιοχή, που η ντόπιοι γνώριζαν την αξία της, αλλά δεν είχε αναγνωριστεί ως ιαματική.

Ο φυσικός πόρος «νερό Λουτρών Ωραίας Ελένης», έχει θερμοκρασία 20,1 °C, η παροχή νερού των πηγών είναι 100 κυβικά ανά ώρα και ο φυσικός πόρος χαρακτηρίζεται και ταυτοποιείται ως υπερτονικό, χλωριονατριούχο, ασβεστούχο, οξυανθρακικό, στροντιούχο, βρωμιούχο, βοριούχο, αλκαλικό, υπόθερμο ιαματικό νερό.

Πηγη: travel.gr