Αυτός είναι ο παγιδευμένος με εκρηκτικά φάκελος που εστάλη στα δικαστήρια Θεσσαλονίκης

Περιείχε 550 γραμμάρια ζελατοδυναμίτιδας και πάνω του εντοπίστηκε DNA και αποτύπωμα του πολυβολητή που συνέλαβε η Αντιτρομοκρατική

Παγιδευμένος με 550 γραμμάρια ζελατοδυναμίτιδας ήταν ο φάκελος με παραλήπτρια την πρόεδρο Εφετών στα δικαστήρια της Θεσσαλονίκης.

Ο συγκεκριμένος φάκελος-βόμβα, ο οποίος εικονίζεται στη φωτογραφία που αποκαλύπτει το protothema.gr, αν και έφτασε στο γραφείο της δικαστικού λειτουργού δεν εξερράγη χάρη στην παρατηρητικότητα του συζύγου της. Όμως, αντί για το χτύπημα που επεδίωκαν οι τρομοκράτες, το τρομο-πακέτο αποτέλεσε βασικό στοιχείο για την εξάρθρωση του τρομοκρατικού δικτύου, στο οποίο σύμφωνα με τη δικογραφία που έχει σχηματισθεί μετείχαν δέκα άτομα, εκ των οποίων οι τέσσερις έγκλειστοι σε φυλακές. Στο τρομο-δέμα εντοπίσθηκε DNA και αποτύπωμα ενός εκ των δύο πυροτεχνουργών που κατηγορούνται στην υπόθεση.

Ο παγιδευμένος φάκελος έφτασε στα δικαστήρια της Θεσσαλονίκης στις 12 Φεβρουαρίου και περιείχε 550 γραμμάρια ζελατοδυναμίτιδας. Αποτελείτο από μπαταρία πλακέ των 9 volt, μεταλλικό αντικείμενο και καλώδια. Ο μηχανισμός είχε τοποθετηθεί σε έναν φάκελο Α3. Την ευθύνη για την απόπειρα της βομβιστικής επίθεσης ανέλαβε η «Ένοπλη Απάντηση» στις 19 Φεβρουαρίου.

Νωρίτερα, φωτογραφίες από τα ευρήματα της επιχείρησης της Αντιτρομοκρατικής έδωσε στη δημοσιότητα η Ελληνική Αστυνομία. Μετά την εξιχνίαση των πέντε υποθέσεων, βρέθηκαν, όπως φαίνεται, μεταξύ άλλων, καραμπίνες και πιστόλια.

Υπενθυμίζεται ότι ανακοίνωση είχε εκδώσει, την Τρίτη 27 Φεβρουαρίου, η Ελληνική Αστυνομία για την έκβαση της επιχείρησης.

Όπως είχε σημειωθεί, κατηγορούνται 10 Έλληνες, από τους οποίους συνελήφθησαν οι έξι ενώ οι τέσσερις είναι ήδη έγκλειστοι σε καταστήματα κράτησης.

Ειδικότερα, κατηγορούνται για συμμετοχή και ένταξη σε τρομοκρατική οργάνωση, αξιόποινη υποστήριξη και παροχή ουσιωδών πληροφοριών, απόπειρα ανθρωποκτονίας, βία κατά υπαλλήλων και δικαστικών προσώπων, έκρηξη, κατασκευή και κατοχή εκρηκτικών υλών, φθορά ξένης ιδιοκτησίας και παράβαση της νομοθεσίας περί όπλων.

Ολόκληρη η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ:

Από την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία (Δ.Α.Ε.Ε.Β.) πραγματοποιήθηκε σήμερα 27 Φεβρουαρίου 2024, οργανωμένη αστυνομική επιχείρηση σε Αθήνα και σε καταστήματα κράτησης στην επαρχία για τη σύλληψη ατόμων που εμπλέκονται σε τρομοκρατικές επιθέσεις.

Για την υπόθεση κατηγορούνται -10- ημεδαποί, από τους οποίους -6- συνελήφθησαν ενώ οι -4- είναι ήδη έγκλειστοι σε καταστήματα κράτησης.

Ειδικότερα, κατηγορούνται για –κατά περίπτωση- συμμετοχή και ένταξη σε τρομοκρατική οργάνωση, αξιόποινη υποστήριξη και παροχή ουσιωδών πληροφοριών, απόπειρα ανθρωποκτονίας, βία κατά υπαλλήλων και δικαστικών προσώπων, έκρηξη, κατασκευή και κατοχή εκρηκτικών υλών, φθορά ξένης ιδιοκτησίας και παράβαση της νομοθεσίας περί όπλων.

Μέχρι στιγμής έχουν εξιχνιαστεί πέντε περιπτώσεις και συγκεκριμένα:

1) αποστολή παγιδευμένου με εκρηκτική ύλη φακέλου στο Δικαστικό Μέγαρο Θεσσαλονίκης, ο οποίος βρέθηκε την 12-02-2024,

2) έκρηξη αυτοσχέδιου εκρηκτικού μηχανισμού σε υποκατάστημα τράπεζας στα Πετράλωνα την 25-01-2024,

3) έκρηξη αυτοσχέδιου εκρηκτικού μηχανισμού την 13-11-2023 σε κτιριακό συγκρότημα στην Κηφισιά, όπου στεγάζεται εταιρεία,

4) ρίψη χειροβομβίδας την 08-07-2023 σε αυτοκίνητο ιδιοκτησίας σωφρονιστικού υπαλλήλου, το οποίο ήταν σταθμευμένο σε χώρο στάθμευσης πολυκατοικίας στο Χαϊδάρι και

5) ρίψη χειροβομβίδας και έκρηξη αυτοσχέδιου εκρηκτικού μηχανισμού την 24-06-2023 σε αυλή οικίας στη Λάρισα.

Από τις έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σε διάφορους χώρους μεταξύ των οποίων 3 κελιά καταστημάτων κράτησης και 9 οικίες, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

πολεμικό τυφέκιο,
-3- πιστόλια,
περίστροφο,
καραμπίνα,
εξαρτήματα όπλων,
ποσότητες εκρηκτικής ύλης,
φυσίγγια διαφόρων διαμετρημάτων,
κινητά, ηλεκτρονικοί υπολογιστές και φορητά μέσα αποθήκευσης (usb),
μικροποσότητες ναρκωτικών ουσιών,
-2- αυτοκίνητα και μοτοσικλέτα και
χειρόγραφες σημειώσεις.

Πηγη: voria.gr