Αυγενάκης από Θεσσαλονίκη: Δομική αναδιάρθρωση του πρωτογενούς τομέα – Έρχεται 112 και για τους αγρότες

Στις 20 Φεβρουαρίου ξεκινούν οι πληρωμές αποζημιώσεων στους παραγωγούς για ζημίες του έτους 2023, σύμφωνα με την εξαγγελία του υπουργού

Την πολιτική βούληση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε δομική αναδιάρθρωση του πρωτογενούς τομέα και να στηρίξει τον αγροτικό κόσμο με συγκεκριμένες παρεμβάσεις, μετέφερε από τη Θεσσαλονίκη, το κέντρο της οποίας πολιορκείται από τρακτέρ, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης.

Έχοντας δίπλα του τους δύο υφυπουργούς, Διονύση Σταμενίτη και Σταύρο Κελέτση, λίγο πριν την παρουσία τους στα εγκαίνια της 3οης Agrotica ο κ. Αυγενάκης έδωσε συνένταυξη τύπου και ανέφερε ότι «η σκέψη μας και η ψυχή μας βρίσκεται στους αγρότες μας που αγωνιούν για το αύριο και βιώνουν την αβεβαιότητα, την οποία προκαλεί η κλιματική και ενεργειακή κρίση. Αγρότες που βρίσκονται στους δρόμους και αναδεικνύουν αιτήματα και προβλήματα πραγματικά.  Τιμούμε και σεβόμαστε τις αγωνίες τους και τους ευχαριστούμε γιατί πολλά γίνονται και με τη δική τους συμβολή».

Διαβάστε σχετικάΘεσσαλονίκη: Κόστος παραγωγής και νέα ΚΑΠ πνίγουν τους αγρότες – Τι λένε στη Voria (φωτο+videos)

Αναφερόμενος στην 30η Agrotica τόνισε ότι «είναι η μεγαλύτερη κλαδική έκθεση που αφορά στον πρωτογενή τομέα στη χώρα μας και γίνεται εδώ στη βασίλισσα του Βορρά. Πραγματοποιείται σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο για την Ελλάδα, αλλά και για την παγκόσμια οικονομία. Η χώρα μας από την απόλυτη οικονομική απαξίωση που βίωσε προ μιας δεκαετίας, εισπράττει σήμερα τον σεβασμό της διεθνούς κοινότητας καθώς χάρη στις θυσίες του ελληνικού λαού και στη ρεαλιστική πολιτική του Κυριάκου Μητσοτάκη, πρωτοπορεί τους ρυθμούς ανάπτυξης σε ολόκληρη την Ευρώπη».

Ο κ. Αυγενάκης σημείωσε πως ο πρωτογενής τομέας διαδραματίζει σημαίνοντα ρόλο στην αναπτυξιακή πορεία της χώρας.

«Απόφαση του πρωθυπουργού και όλης της ηγεσίας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων είναι να στηρίξουμε τις στρατηγικές που προωθούν, μέσα από τα στοχευμένα μέτρα και παρεμβάσεις, τη δομική αναδιάρθρωση του πρωτογενούς τομέα, θέτοντας στο επίκεντρο την ενθάρρυνση της επιχειρηματικότητας, με την προσέλκυση νέων στην αγροτική οικονομία. Στόχος μας είναι να κάνουμε το αγροτικό επάγγελμα πιο ελκυστικό. Οι νέοι να ασχολούνται με αυτό όχι από ανάγκη ή λόγω κληρονομικότητας, αλλά από επιλογή. Επειδή θέλουν να γίνουν επαγγελματίες στον κλάδο. Να ξεφύγουμε από τις παραδοσιακές οικογενειακές εκμεταλλεύσεις και να περάσουμε στις αγροτικές επιχειρήσεις. Και όλα αυτά σε μια εποχή προκλήσεων. Προκλήσεις γεωπολιτικές, οικονομικές, κλιματικές, κοινωνικές. Προκλήσεις μεγάλες και προβλήματα πρωτόγνωρα, που έφεραν τον κόσμο της υπαίθρου στα όριά του καθώς πολλοί είδαν το βιος τους να χάνεται σε λίγες ώρες. Αναφέρομαι στους αγρότες της Θεσσαλίας, με τους οποίους έχουμε συνδεθεί και ψυχικά μετά από όλα όσα ζήσαμε μαζί και θα συνεχίσουμε να δουλεύουμε μαζί. Χρέος μας να στεκόμαστε- και το πράττουμε με όλες μας τις δυνάμεις-  στο πλευρό όσων πλήττονται από την κλιματική κρίση, αλλά και να διορθώσουμε τις όποιες ατέλειες υπάρχουν για να παράσχουμε τη μέγιστη δυνατή ασφάλεια στους παραγωγούς».

Αλλαγές στον ΕΛΓΑ

Ο υπουργός εστίασε στις αλλαγές που έρχονται στον ΕΛΓΑ και τόνισε ότι ο νέος κανονισμός ο οποίος, όπως είπε, είναι προϊόν διαλόγου με τους φορείς είναι 99% έτοιμος και σύντομα θα τεθεί σε διαβούλευση, ενώ πρόσθεσε ότι για πρώτη φορά μετά από 25 χρόνια θα γίνουν αλλαγές στον κανονισμό του ΕΛΓΑ.

«Θέλουμε έναν φορέα, που θα διατηρήσει τον δημόσιο χαρακτήρα του, αλλά θα προσφέρει περισσότερη ασφάλεια στους παραγωγούς μας.Ήταν πάγιο αίτημα των αγροτών και γίνεται πράξη μετά από πολλή δουλειά με την ηγεσία του ΕΛΓΑ, τα στελέχη του και τους συνεργάτες στο υπουργείο».

Περιγράφοντας όσα έχουν υλοποιηθεί ανέφερε: «Την  τετραετία 2020-2023 καταβλήθηκαν από τον ΕΛΓΑ, σε εφαρμογή της ισχύουσας νομοθεσίας, αποζημιώσεις άνω του ενός δις, με μόνο το μισό ποσό να καλύπτεται από τις ασφαλιστικές εισφορές των αγροτών. Κατόπιν εισήγησής μου, το Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΛΓΑ, στη χθεσινή συνεδρίαση, αποφάσισε την έναρξη της πληρωμής αποζημιώσεων στους παραγωγούς για ζημίες του έτους 2023, από την 20ηΦεβρουαρίου 2024. Οι πληρωμές αποζημιώσεων καταβάλλονται δύο μήνες νωρίτερα από τα οριζόμενα στην ισχύουσα νομοθεσία, σύμφωνα με την οποία οι πληρωμές των αποζημιώσεων θα έπρεπε να ξεκινήσουν να καταβάλλονται μετά την 15η Απριλίου 2024, και αφού μέχρι την 31η Μαρτίου 2024 οι παραγωγοί θα είχαν καταβάλλει την οφειλόμενη Ειδική Ασφαλιστική Εισφορά για το έτος 2023. Οι πληρωμές των αποζημιώσεων θα είναι στο 100% της υπολογιζόμενης αξίας, σύμφωνα με τα πορίσματα τα οποία καταχωρούνται στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές του Οργανισμού, σε αντίθεση με όσα σκοπίμως διαδίδονται τις τελευταίες μέρες περί οριζόντιας μείωσης των αποζημιώσεων προς τους παραγωγούς, με στόχο την πρόκληση αναταραχής και αντιδράσεων».

Σύστημα 112 για τους αγρότες

Την εφαρμογή του συστήματος προειδοποίησης 112 για τους αγρότες, ανακοίνωσε στην ίδια συνέντευξη τύπου ο υπουργός.

«Στη λογική της παροχής όσο το δυνατόν μεγαλύτερης ασφάλειας στους παραγωγούς, κινείται και η πρωτοβουλία για την δημιουργία ενός νέου συστήματος προειδοποίησης των αγροτών για την εκδήλωση έντονων καιρικών φαινομένων. Ενός αντίστοιχου 112 για τους γεωργούς, κτηνοτρόφους και μελισσοκόμους. Η νέα αυτή υπηρεσία συνδυάζει όπως είπε ο υπουργός τα γεωχωρικά δεδομένα των αγροτεμαχίων (όπως αυτά αναφέρονται από τους αγρότες στη δήλωση ΟΣΔΕ), τη δυνατότητα πρόβλεψης συγκεκριμένων καιρικών φαινομένων που επηρεάζουν την αγροτική παραγωγή (παγετός, καύσωνας, χαλάζι, βροχόπτωση, κεραυνοί) και την έγκαιρη ενημέρωση- προειδοποίηση των γεωργών ή κτηνοτρόφων που βρίσκονται στη ζώνη προειδοποίησης, που αναμένεται να  πληγεί από τα καιρικά φαινόμενα. Η προσπάθεια αυτή εντάσσεται στην αλλαγή του Κανονισμού του ΕΛΓΑ  στο πλαίσιο της πρόληψης, που άμεσα θα φέρει στη διαβούλευση το ΥΠΑΑΤ και θα δίνει τη δυνατότητα στους Έλληνες αγρότες κτηνοτρόφους και μελισσοκόμους, να προβούν σε εκείνες τις ενέργειες που θα μπορούν  έγκαιρα να προστατεύσουν την περιουσία τους από τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης. Η προειδοποίηση θα δίδεται με την αποστολή sms 72 ώρες πριν την έλευση του καιρικού φαινομένου και θα συνοδεύεται με αντίστοιχες οδηγίες αντιμετώπισής του, ανάλογα με το είδος του καιρικού φαινομένου», είπε ο κ. Αυγενάκης.

Για τον ΟΠΕΚΕΠΕ υπογράμμισε ότι έχει ήδη ξεκινήσει τον αποχαρακτηρισμό των περίπου 16.000 δεσμευμένων ΑΦΜ με βάση την αιτία δέσμευση τους, μέσω διοικητικών ελέγχων και όπου απαιτείται προγραμματίζεταιάμεσα  επιτόπιος έλεγχος (για τα έτη 2020 – 2023). Σύμφωνα με τον ίδιο στόχος του Οργανισμού και της νέας διοίκησης είναι όσοι νόμιμα το δικαιούνται να τους καταβληθούν τα χρήματα και οι υπόλοιποι να παραπεμφθούν στη δικαιοσύνη για περαιτέρω διερεύνηση. Επίσης, όπως είπε έχει δοθεί άμεση εντολή, όσοι δικαιούχοι έχουν προσφύγει στη δικαιοσύνη κι έχουν δικαιωθεί να πληρωθούν άμεσα.

Για τα οικολογικά σχήματα ο κ. Αυγενακης ανέφερε πως «οι μέχρι σήμερα εν δυνάμει δικαιούχοι ανέρχονται περίπου σε 370.000 και το ποσό της ενίσχυσης σε 425.000.000 ευρώ. Έως 15/2/2024 αναμένεται το άνοιγμα της Ενιαίας Αίτησης Ενισχύσεων 2023 για τα Οικολογικά Σχήματα, αφού έχει προηγηθεί νέα εγκύκλιος του ΟΠΕΚΕΠΕ που θα απλοποιεί τις διαδικασίες και θα μειώνει τα δικαιολογητικά για την ενεργοποίησή τους, προκειμένου οι δικαιούχοι να διορθώσουν τις αιτήσεις τους και με την δυνατότητα υποβολής τυχών νέων αιτήσεων. Στη συνέχεια ο Οργανισμός θα προβεί σε διοικητικούς και επιτόπιους ελέγχους και υπολογίζεται η πληρωμή του παραπάνω ποσού πριν το Πάσχα».

«Διορθώνουμε τα διοικητικά λάθη και παραλείψεις της προηγούμενης θητείας του ΟΠΕΚΕΠΕ. Γίνεται δεκτό το αίτημα των δικαιούχων για διορθώσεις γενικά της Ενιαίας Αίτησης Ενισχύσεων του 2023 και η διορθωτική πληρωμή, που αναμένεται κι αυτή να γίνει πριν το Πάσχα, θα απορροφήσει τα αδιάθετα κονδύλια του προηγούμενου έτους, ύψους 88.000.000€. Το άνοιγμα της αίτηση θα γίνει ταυτόχρονα με αυτήν των Οικολογικών Σχημάτων», είπε χαρακτηριστικά.

Πληρωμή Συνδεδεμένων ενισχύσεων

Για τις συνδεδεμένες ενισχύσεις ο κ. Αυγενάκης ανακοίνωσε ότι η πληρωμή υπολογίζεται να πραγματοποιηθεί εντός Απριλίου και το ποσό ανέρχεται σε 245 εκατ. ευρώ. Αναφορικά με το ΟΣΔΕ σημείωσε ότι σχεδιάζεται το άνοιγμα της αίτηση ΟΣΔΕ 2024 να γίνει τον Μάρτιο προκειμένου όπως τόνισε ο Οργανισμός να κάνει έγκαιρα ελέγχους και έγκυρες πληρωμές, αξιοποιώντας σωστά και το τελευταίο ευρώ.

 

ΠΗΓΗ: voria.gr