Έκαιγαν αρχεία του ρωσικού προξενείου σε χωράφι έξω από τη Θεσσαλονίκη

Μετέφεραν εκατοντάδες έγγραφα με δύο αυτοκίνητα χωρίς πινακίδες, άνοιξαν λάκκο σε χωράφι στο Καβαλάρι και έβαλαν φωτιά – Ενημερώθηκαν και οι μυστικές υπηρεσίες

Συναγερμός σήμανε στην αστυνομία στη Θεσσαλονίκη, όταν καταγγέλθηκε ότι άγνωστοι είχαν βάλει φωτιά και κατέστρεφαν έτσι εκατοντάδες έγγραφα που μετέφεραν σε κούτες. Αστυνομικοί που έφτασαν εκεί έμειναν έκπληκτοι όταν βρέθηκαν απέναντι σε μέλη προσωπικού του ρωσικού προξενείου της Θεσσαλονίκης. Μάλιστα, πληροφορίες της Voria.gr ανέφεραν ότι μέχρι να επιβεβαιωθούν οι ταυτότητες των εμπλεκομένων το αστυνομικό τμήμα του Λαγκαδά κατακλύστηκε από τις προξενικές αρχές, εκπρόσωποι των οποίων καθησύχαζαν πως πρόκειται για συνήθη διαδικασία που ακολουθείται κατά διαστήματα και ότι το συγκεκριμένο αρχείο δεν αποτελείται από διαβαθμισμένα έγγραφα. Πάντως η αστυνομία σχημάτισε δικογραφία για ρύπανση περιβάλλοντος και οι εμπλεκόμενοι αφέθηκαν ελεύθεροι, ενώ για το περιστατικό ενημερώθηκαν και οι μυστικές υπηρεσίες.

Το περιστατικό συνέβη προ δεκαπενθημέρου σε χωράφι έξω από το Καβαλάρι Θεσσαλονίκης και η αστυνομία ειδοποιήθηκε από εργαζόμενο στην περιοχή, ο οποίος είδε τη φωτιά και τέσσερα άτομα, μεταξύ των οποίων μία γυναίκα, που είχαν φτάσει εκεί με δύο αυτοκίνητα τα οποία δεν είχαν πινακίδες κυκλοφορίας. Οι αστυνομικοί που έφτασαν στο σημείο ζήτησαν τις ταυτότητές τους και έλαβαν την απάντηση ότι πρόκειται για υπαλλήλους του ρωσικού προξενείου, που είχαν σκάψει έναν λάκκο και έκαιγαν όσα έγγραφα είχαν μεταφέρει εκεί. Λίγα λεπτά αργότερα στο σημείο έφτασε και δεύτερο περιπολικό και μάλιστα από την αστυνομία δεσμεύτηκε σε πρώτη φάση το υλικό που δεν είχε ακόμη παραδοθεί στις φλόγες. Οι τέσσερις παριστάμενοι στη διαδικασία καύσης οδηγήθηκαν όλοι τους στο αστυνομικό τμήμα Λαγκαδά.

Εκεί έσπευσαν εκπρόσωποι των προξενικών αρχών σε υψηλό επίπεδο  διαβεβαίωναν τους αστυνομικούς ότι η ίδια διαδικασία ακολουθείται ανά τακτά χρονικά διαστήματα και απλώς κατέστρεφαν παλιά έγγραφα που δεν είχαν αξία. Ωστόσο ερωτήματα προκαλεί το γεγονός ότι μετέφεραν πολλές κούτες με έγγραφα σε έναν χώρο με τον οποίο δεν έχουν καμία ιδιοκτησιακή σχέση, άνοιξαν έναν λάκκο χωρίς να πάρουν άδεια από πουθενά και έβαλαν φωτιά. «Αυτό είναι το πρόβλημα με τα προξενεία που δεν διαθέτουν στις εγκαταστάσεις τους υποδομές για την καταστροφή εγγράφων», απαντούσε στη Voria.gr πρόσωπο που γνωρίζει τι συμβαίνει σε τέτοιες περιπτώσεις. Το μυστήριο με την απόφαση του ρωσικού προξενείου να προχωρήσει στην καταστροφή των εγγράφων καίγοντάς τα σε χωράφι στο Καβαλάρι, επιτείνεται από το γεγονός ότι οι τέσσερις υπάλληλοι, που δεν έγινε γνωστό εάν είχαν διπλωματικά διαβατήρια, έφτασαν στο σημείο με αυτοκίνητα από τα οποία είχαν αφαιρέσει τις πινακίδες κυκλοφορίας. Ακόμη δεν είναι γνωστό για ποιον λόγο επιλέχθηκε ο τρόπος καταστροφής να γίνει σε χωράφι, αντί σε εγκαταστάσεις που μπορούν να μισθωθούν.

Τελικά, αφού ενημερώθηκαν όλοι οι παράγοντες των ελληνικών αρχών και η Εισαγγελία από το τμήμα Λαγκαδά, σχηματίστηκε δικογραφία για ρύπανση, λόγω της φωτιάς που προκάλεσαν οι τέσσερις υπάλληλοι και αφέθηκαν ελεύθεροι.

Πηγη: voria.gr